Innstilling fra næringskomiteen om Moxy Trucks AS - forlengelse av statlig garanti

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Moxy Trucks AS er lokalisert i Fræna kommune utenfor Molde. Bedriften produserer og selger rammestyrte anleggsdumpere og har en bemanning på ca. 220 ansatte. Om lag 95 pst. av produksjonen eksporteres. De viktigste markedene er USA og Nord-Europa.

Staten overtok 99,99 pst. av aksjene i Moxy Trucks AS i desember 2000 som ledd i delprivatiseringen av A/S Olivin. I april 2001 skjøt staten inn ny aksjekapital på 50 mill. kroner og stilte garanti for en driftskreditt på 30 mill. kroner, med løpetid ut 2001.

Det ble sommeren 2001 inngått en opsjonsavtale med Spilka Invest AS, Ålesund, om kjøp av samtlige aksjer i Moxy Trucks AS for 50 mill. kroner. Innen 1. mars 2002 må opsjonen erklæres for minst 51 pst. av aksjene; hvis ikke faller opsjonen bort.

Moxy Trucks AS er for tiden i en anstrengt likviditetsmessig situasjon. Bedriften er avhengig av å opprettholde en tilleggskreditt på 30 mill. kroner hos DnB i ytterligere 6 måneder fremover. Videre trenger bedriften ytterligere 10 mill. kroner i lån fra SND som den tidligere har fått tilsagn om. Et vilkår for å få nevnte finansiering på plass er at den statlige garantien videreføres fram til 1. juli 2002.

En manglende forlengelse av den statlige garantien vil etter styret i Moxy Trucks" oppfatning redusere eierverdiene vesentlig og sannsynligheten for at Spilka Gruppen vil utøve sin opsjonsrett vil bli forringet. Kopi av selskapets søknad følger som utrykt vedlegg til proposisjonen.

Departementet går i proposisjonen inn for og mener at statens eierinteresser i Moxy Trucks best ivaretas ved at departementet gis fullmakt til å forlenge den nåværende garantien med 12 måneder fram til 31. desember 2002. Dette vil sikre bedriften nødvendig finansiering og gi den mulighet til å fullføre den igangsatte omstruktureringen og komme over på lønnsom basis.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Olav Akselsen, Bendiks H. Arnesen, Grethe Fossli og Aud Gaundal, fra Høyre, Silja Ekeland, Ivar Kristiansen og Michael Momyr, fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm og Lodve Solholm, fra Sosialistisk Venstreparti, Åsa Elvik og Inge Ryan, fra Kristelig Folkeparti, Olaf Gjedrem og May-Helen Molvær Grimstad, og fra Senterpartiet, Marit Arnstad, viser til den vanskelige situasjonen Moxy Trucks AS befinner seg i. Hovedårsaken til dette er at virksomheten har måttet dekke opp et betydelig kapitalbehov til datterselskapet i USA med driftskreditten i Norge. Videre registrerer komiteen styrets oppfatning om at en forlenget statlig driftskreditt er nødvendig for å reetablere Moxy som et lønnsomt selskap.

Komiteen har merket seg tiltakene som er gjennomført i bedriften som et ledd i å bringe virksomheten på lønnsom fot. Omfattende produktutvikling, omlegging til ordrestyrt produksjon og et stort opplæringsprogram har styrket det økonomiske grunnlaget for selskapet.

Komiteen vil peke på at Hartmark Consulting AS ved årsskiftet 2000/2001 understreket i en rapport at Moxys hovedproblem var mangelen på en industriell eier som kan tilføre bransjekompetanse, kundeinnsikt og internasjonal markedskraft. Komiteen sier seg enig i dette og understreker betydningen av at Moxy overtas av private eiere som kan bringe virksomheten over på lønnsom basis.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, viser til behovet for en forlengelse av den statlige garantien for driftskreditt til Moxy. Flertallet mener garantiforlengelsen er nødvendig, både for å sikre nødvendig finansiering og avslutte omstruktureringsprosessen. Flertallet vil på denne bakgrunn støtte Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittsparitet har hele tiden motsatt seg forslag om statlig aksjekapital og garantier til bedriften. Disse medlemmer viser til egne merknader og forslag ved behandlingen av St.prp. nr. 68 (1990-1991) AS Olivin. Erverv av eierinteresser i Moxy-prosjektet og St.prp. nr. 46 (2000-2001) Moxy Trucks AS egenkapitaltilførsel. Disse medlemmer mener det bør være en oppgave for private selskaper å drive industriell virksomhet og dermed vurdere mulighetene for å lykkes innenfor salg og distribusjon i dumperprodusentenes hovedmarkeder basert på bedriftsøkonomiske kriterier. Disse medlemmer vil på denne bakgrunn motsette seg Regjeringens forslag om en forlenget garanti for driftskreditt.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen gjennomføre en aksjeemisjon som fremskaffer nødvendig risikokapital ved økt privat eierdeltakelse i Moxy Trucks AS."

Forslag fra mindretall

Forslag fra Fremskrittspartiet:

Stortinget ber Regjeringen gjennomføre en aksjeemisjon som fremskaffer nødvendig risikokapital ved økt privat eierdeltakelse i Moxy Trucks AS.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Nærings- og handelsdepartementet gis fullmakt til å stille garanti for en driftskreditt på 30 mill. kroner til Moxy Trucks AS. Garantifullmakten utløper 31. desember 2002.

Oslo, i næringskomiteen, den 14. februar 2002

Olav Akselsen

leder

Øystein Hedstrøm

ordfører

Ivar Kristiansen

sekretær