Vedlegg 1: Brev fra Finansdepartementet v/statsråden til kontroll- og konstitusjonskomiteen, datert 7. februar 2002

Vedrørende Dokument nr. 3:5 (2001-2002) Riks­revisjonens undersøkelse av skatteoppkrevernes stedlige arbeidsgiverkontroll

Jeg viser til kontroll- og konstitusjonskomiteens brev av 29.01.2002 i anledning komiteens behandling av ovennevnte undersøkelse. Komiteen anmoder om en orientering om to forhold som behandles nedenfor.

I hvilken grad har det skjedd endringer i skattoppkrevernes stedlige arbeidsgiverkontroll siden under­søkelsen?

Departementet har innhentet foreløpige data fra Skattedirektoratet. Endelig oversikt for 2001 vil foreligge primo mars 2002.

Riksrevisjonens undersøkelse viste at kontrolldekningen på landsbasis i 2000 innebar at gjennomsnittlig antall år mellom hvert kontrollbesøk var 30 år. Resultatene pr 31.12.2001 viser at det nå i gjennomsnitt er 27 år mellom hver stedlige arbeidsgiverkontroll. Dette er bare en marginal endring i forhold til den langsiktige målsettingen om stedlig kontroll hvert 10 år.

For 2001 er 3,8% av arbeidsgiverne kontrollert sammenliknet med 3,3% i 2000, samtidig er 6,2% av lønns- og trekkoppgavene kontrollert sammenliknet med 4,6% året før. Det er fortsatt betydelige fylkesvise variasjoner. Av fylkene var det kun Oslo som nådde resultatkravet 5% på begge målepunktene.

Undersøkelsen avdekket videre at 25% av kommunene ikke hadde utarbeidet kontrollplaner. Dette skal nå være bedret i forbindelse med innføring av felles kontrollplaner i hvert fylke i løpet av 2001. Slike fellesplaner skal samordne kontrollaktivitetene fra skatteoppkrever, likningskontor og fylkesskattekontor. Fylkesskattekontorene er ansvarlig for koordinering av arbeidet, skattefogdkontorene samordner arbeidet på vegne av skatteoppkreverne i fylket.

Undersøkelsen viste også at 36% av kommunene ikke har rutinebeskrivelser for den stedlige arbeidsgiverkontrollen, slik de er pålagt i skatteoppkreverinstruksen. Direktoratet har ikke oppdatert tallmateriale på dette punktet, men antar at bildet er omtrent det samme for 2001.

Undersøkelsens funn om høyere kontrollfrekvens i store kommuner og i kommuner med interkommunalt samarbeid er fortsatt gyldig. Dette viser bl.a. betydningen av å tilhøre et bredere kontrollmiljø.

Det forhold at regnskapskontrollørstillinger blir stående ledige ved permisjoner og lignende, gjør seg ifølge Skattedirektoratet gjeldende i samme omfang for 2001.

Skattedirektoratet har i løpet av 2001 utarbeidet en basisopplæring i arbeidsgiverkontroll, BOA. Siktemålet med BOA er å tilby et opplæringsopplegg over to dager innen arbeidsgiverkontrollen. Den primære målgruppen for opplæringstiltaket er de som arbeider med arbeidsgiverkontroll ved de mindre skatteoppkreverkontorene. Dette vil også gjelde skatteoppkrevere som ifølge Riksrevisjonens undersøkelse ikke har hatt stedlig kontrollaktivitet over flere år. Opplæringen skjer lokalt i regi av skattefogdkontorene og gjennomføres i løpet av 1. halvår 2002.

Skattedirektoratet har gjennom 2001 revidert retningslinjene for gjennomføring av arbeidsgiverkontrollen. Hovedformålet med å revidere gjeldende retningslinjer fra 1999 har vært å utarbeide et mer hensiktsmessig hjelpemiddel til bruk i forbindelse med kontrollarbeidet. Ny utgave av retningslinjene vil foreligge i løpet av februar 2002.

Det er Skattedirektoratets vurdering at Riksrevisjonens bilde av skatteoppkrevernes stedlige arbeidsgiverkontroll for årene 1998 – 2000 i hovedsak er gyldig også for 2001, med noen forbedringer. Departementets vurdering er at nevnte forbedringer i særlig grad skyldes skatteetatens oppfølging og tiltak, men at situasjonen fortsatt er bekymringsfull.

Status i departementets arbeid med å vurdere evt. statliggjøring av skatteoppkreverfunksjonen

Arbeidet i denne tidligere varslede saken til Stortinget pågår fortsatt. Finansdepartementet har sett nærmere på organiseringen av tilsvarende funksjon i Sverige. Departementet har videre innhentet eksterne synspunkter på spørsmålet om kommunal eller statlig skatteoppkreving.

Det er ikke tatt endelig standpunkt til når Regjeringen vil gi en redegjørelse for Stortinget om denne saken, jf. St.meld. nr. 31 (2000-2001), men et aktuelt tidspunkt kan være i forbindelse med fremleggelsen av revidert nasjonalbudsjett for 2002.