Vedlegg: Brev fra kommunal- og regionaldepartementet v/statsråden til kommunalkomiteen, datert 4. mars 2002

Jeg viser til brev av 21.02.2002 fra Kommunalkomiteen, vedlagt Dokument nr. 8:58 (2001-2002), forslag fremmet av stortingsrepresentant Karl-Anton Swensen:

"Stortinget ber Regjeringen, i sitt forslag til ny lov om erverv og tap av norsk statsborgerskap, å stille krav om at de som søker statsborgerskap må bestå en språktest og en test i forståelsen av norske lover, samfunnsforhold og historie, samt at søkeren må avlegge et troskapsløfte til Grunnloven."

Kommunal- og regionaldepartementet utreder for tiden forslag til ny statsborgerlov. Bakgrunnen for arbeidet er NOU 2000: 32 Lov om erverv og tap av norsk statsborgerskap. I NOU"en drøftes alle de forhold som stortingsrepresentant Swensen tar opp. Jeg finner ikke grunn til å gå nærmere inn på enkelthetene i dette før de er nærmere utredet i departementet. Den oppfølgende odelstingsproposisjon vil bli fremlagt for stortingsbehandling i neste stortingssesjon. Når det gjelder spørsmålet om norskkunnskaper og eventuelt test/kurs i denne sammenheng, så kan jeg imidlertid opplyse at departementet for tiden utreder dette også i forhold til blant annet tillatelser etter utlendingsloven.