Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Olav Akselsen, Bendiks H. Arnesen, Grethe Fossli og Aud Gaundal, fra Høyre, Silja Ekeland, Ivar Kristiansen og Michael Momyr, fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm og Lodve Solholm, fra Sosialistisk Venstreparti, Åsa Elvik og Inge Ryan, fra Kristelig Folkeparti, Olaf Gjedrem og May-Helen Molvær Grimstad og fra Senterpartiet, Marit Arnstad, legger til grunn at sjøpattedyrene spiller en viktig rolle i havets økosystemer, og som andre levende ressurser må overskuddet i disse bestandene høstes.

Komiteen mener at forslagsstilleren her tar opp et meget viktig spørsmål som i høyeste grad har innvirkning på fiskerinæringa, både hva angår ressurssituasjonen og kvaliteten på den fisken som tas opp.

Komiteen ser klart at dersom ikke bestanden av kystsel kommer under bedre kontroll kan dette være en trussel mot fiskerinæringa og dermed mot bosettinga langs kysten. Samtidig må vi holde fast ved at bestanden av alle arter, også kystsel, må holdes på et bærekraftig nivå.

Komiteen viser til fiskeriministerens brev til komiteen av 22. mars 2002 (vedlagt) hvor det opplyses at bare 49 pst. av den tildelte fellingskvoten på sel ble utnyttet i 2001.

Komiteen er av den oppfatning at kvotene i utgangspunktet er for lave i forhold til selbestanden og at bestanden kan komme helt ut av kontroll når det årlig tas ut bare en del av disse marginale kvotene.

Komiteen viser i den forbindelse til forskernes påpeking om at selbestanden tåler vesentlig større kvoter, jf. fiskeriministerens brev til komiteen av 22. mars 2002.

Komiteen er gjort kjent med at store mengder sel i norske fjorder har begrenset fisket faretruende, og at kvaliteten på fisk som tas opp ofte er sterkt forringet grunnet parasitter (kveis) som påføres fra de store mengdene sel.

Komiteen ser meget alvorlig på slike opplysninger og mener at det påhviler politiske myndigheter en plikt til å iverksette de tiltak som er nødvendig for å få selbestanden under kontroll.

Komiteen er enig med forslagsstilleren i at en bærekraftig fangst av kystsel kan begrenses av mangel på kvalifiserte fangstfolk og for dårlige ordninger hva angår bearbeiding og salg av selprodukter.

Komiteen mener at det må være en klar målsetting å utnytte disse høyverdige produktene på en god og inntektsbringende måte, og at det etablerte virkemiddelapparat må bistå bedrifter som vil satse på bearbeiding og salg av selprodukter.

Komiteen er gjort kjent med at Fiskeridepartementet har inngått et samarbeid med Norges Jeger- og Fiskerforbund om ulike tiltak for å øke uttaket av kvoten på kystsel, jf. vedlagte brev fra fiskeriministeren. Komiteen har videre merket seg de tiltak som er gjort for å øke fleksibiliteten for de jegere som ønsker å delta i jakten.

Komiteen ser på dette som en mulighet for å rekruttere jegere til jakt på kystsel, men komiteen mener at ytterligere tiltak er nødvendig.

Komiteen støtter derfor intensjonene i Dokument nr. 8:65 (2001-2002) .