Innstilling fra fullmaktskomiteen om klage fra Tverrpolitisk Folkevalgte v/partisekretær Jon Aakre over vedtak av Sør-Trøndelag fylkesvalgstyre ved stortingsvalget 2001

Til Stortinget

Sammendrag

Den 8. oktober 2001 vedtok Stortinget å bifalle fullmaktskomiteens tilråding i Innst. S. nr. 1 (2001-2002) om å godkjenne alle valgte representanters fullmakter.

Med brev av 11. mars 2002 fra Kommunal- og regionaldepartementet har Stortinget fått oversendt klage datert 20. november 2001 (innstemplet i departementet 5. desember 2001) fra Tverrpolitisk Folkevalgte v/partisekretær Jon Aakre, Haramsøy (Møre og Romsdal), over vedtak av Sør-Trøndelag fylkesvalgstyre den 8. mai 2001 om å forkaste listeforslaget fra Tverrpolitisk Folkevalgte.

Det innleverte listeforslaget hadde overskriften "Tverrpolitisk Folkevalgte" og var underskrevet av leder og sekretær for det som var opplyst å være fylkeslaget i Sør-Trøndelag. Fylkesvalgstyret meddelte tillitsmannen for listeforslaget (fylkeslederen) at denne overskriften ikke kunne godkjennes på et listeforslag med bare to underskrifter, fordi dette ikke var et registrert partinavn ved valget i 2001. Derimot var "Tverrpolitisk kyst- og distrikts­parti" et registrert partinavn. Dette partiet hadde søkt om navneforandring til "Tverrpolitisk Folkevalgte", men søknaden var fremsatt for sent til at en navneforandring kunne få virkning ved valget i 2001, jf. valgloven § 17 sjette og sjuende ledd. Tillitsmannen fikk opplyst at overskriften "Tverrpolitisk kyst- og distriktsparti" kunne brukes dersom det ble godtgjort innen en bestemt frist at den innsendte lista representerte dette partiet, men tillitsmannen svarte pr. telefon at man ikke ønsket å skifte navn til det sistnevnte. Deretter vedtok fylkesvalgstyret at listeforslaget godkjennes ikke. Tillitsmannen ble ved brev av 10. mai 2001 underrettet om vedtaket.

Komiteens merknader

Komiteen viser til at Jon Aakre ikke er stemmeberettiget i Sør-Trøndelag og dermed ikke er klageberettiget når det gjelder avgjørelser som er truffet i forbindelse med valget i dette fylket, jf. valgloven § 71 første ledd. Klagen er dessuten fremsatt for sent, jf. valgloven § 71 annet ledd og § 70 annet ledd, hvoretter fristen for klage er første onsdag etter valgdagen, dette var den 12. september 2001.

Komiteen viser for øvrig til at problemstillingen med hensyn til bruken av listeoverskriften "Tverrpolitisk Folkevalgte" ved valget i 2001 er omtalt under avsnitt 2.5 (s. 34-37) i den forberedende fullmaktskomites innstilling, som er vedlegg 1 til Innst. S. nr. 1 (2001-2002).

Under henvisning til ovenstående finner komiteen ikke grunn til å gå nærmere inn på de forhold som er tatt opp i klagen.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Klage datert 20. november 2001 fra Tverrpolitisk Folkevalgte v/partisekretær Jon Aakre over vedtak av Sør-Trøndelag fylkesvalgstyre ved stortingsvalget 2001 - avvises.

Oslo, i fullmaktskomiteen, den 24. april 2002

Asmund Kristoffersen

leder og ordfører

Lodve Solholm

sekretær