Innstilling fra utenrikskomiteen angående forslag fra stortingsrepresentant Karl-Anton Swensen om norsk tilslutning til Vestnordisk Råd for å bedre kontaktflaten mellom de vestnordiske nasjonene og styrke Rådet som organ for samarbeid om forvaltningen av de store naturressursene i Nord-Atlanteren

Til Stortinget

Sammendrag

Forslaget lyder:

"Stortinget ber Presidentskapet om å sende en formell søknad om norsk medlemskap i Vestnordisk Råd."

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Reidun Gravdahl, lederen Thorbjørn Jagland, Jens Stoltenberg og Gunhild Øyangen, fra Høyre, Julie Christiansen, Inge Lønning, Oddvard Nilsen og Finn Martin Vallersnes, fra Fremskrittspartiet, Morten Høglund og Christopher Stensaker, fra Sosialistisk Venstreparti, Kristin Halvorsen og Bjørn Jacobsen, fra Kristelig Folkeparti, Jon Lilletun og Lars Rise, og fra Senterpartiet, Åslaug Haga, viser til at medlemmene i Vestnordisk Råd, Færøyene, Grønland og Island, har historiske, kulturelle og økonomiske tilknytningspunkter til Norge. Norge og de Vestnordiske medlemmene har også felles utfordringer når det gjelder ressursforvaltning. De Vestnordiske medlemmene har videre, i likhet med Norge, valgt å stå utenfor EU.

Komiteen viser til at det allerede er etablert et samarbeid mellom norske kysttfylker og de Vestnordiske medlemmene i Nordisk Atlantsamarbeid (NORA), innenfor rammen av Nordisk Ministerråd.

Komiteen mener det vil være mer hensiktsmessig å utvide eksisterende samarbeid i denne type fora, og å signalisere overfor medlemslandene i Vestnordisk Råd at et tettere samarbeid er ønskelig, enn å sende en søknad om medlemskap på det nåværende tidspunkt. Komiteen foreslår på den bakgrunn at Dokument nr. 8:54 (2001-2002) vedlegges protokollen.

komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument nr. 8:54 (2001-2002) - forslag fra stortingsrepresentant Karl-Anton Swensen om norsk tilslutning til Vestnordisk Råd for å bedre kontaktflaten mellom de vestnordiske nasjonene og styrke Rådet som organ for samarbeid om forvaltningen av de store naturressursene i Nord-Atlanteren - vedlegges protokollen.

Oslo, i utenrikskomiteen, den 24. april 2002

Thorbjørn Jagland

leder

Åslaug Haga

ordfører og sekretær