1. Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

  • "1. Stortinget ber Regjeringen om å utarbeide forslag til endring av konsesjonsvilkårene for norske og utenlandske selskaper som innfører intensjonene bak de tidligere Teknologiavtalene, og komme tilbake til Stortinget med dette i meldings form i løpet av 2002.

  • "2. Stortinget ber Regjeringen inkludere forsknings- og utviklingsavtaler mellom oljeselskaper, norske forskningsinstitutt og høyere læresteder, og norske leverandørbedrifter som en del av konsesjonsgrunnlaget.

  • 3. Stortinget ber Regjeringen inkludere investeringer i kompetanseutvikling og læring som en del av konsesjonsgrunnlaget.

  • 4. Stortinget ber Regjeringen inkludere forskning innen humaniora og samfunnsvitenskapelige fag som en del av konsesjonsgrunnlaget.

  • 5. Stortinget ber Regjeringen prioritere forskning og kompetanse innenfor helse, miljø, sikkerhet og bedre ressursutnyttelse som spesielt viktige for utformingen av konsesjonsgrunnlaget.

  • 6. Stortinget ber Regjeringen bruke Norges forsk­ningsråd til å finne egnede måter å kvalitetskontrollere omfang og innhold i de avtalene som oljeselskaper og norske forskningsmiljøer etablerer under de nye konsesjonsvilkårene og å finne en høvelig form for rapportering til Olje- og energidepartementet."

Forslagsstillerne viser til at utvikling av norsk petroleumsrelatert kompetanse har vært grunnsteinen i utviklingen av den norske leverandørindustrien og vår forhandlingsstyrke i forhold til olje og gass. Teknologiavtaleverket sto her sentralt, avtaler der utenlandske oljeselskaper finansierte norsk forskning og gjennomførte teknologisk samarbeid med norske forskningsmiljøer og leverandører som grunnlag for konsesjonstildeling på norsk sokkel. Teknologiavtalene har etter forslagsstillernes mening vært en av de mest vellykkede og omfattende teknologipolitiske initiativer som er gjort i Norge. Ved innføringen av EØS-avtalen opphørte Teknologiavtalene med den begrunnelse at de ikke inkluderte norske oljeselskaper og derfor representerte en diskriminering av utenlandske selskap.

Etablering av en konsesjonsordning der et teknologiavtaleverk inkluderer norske oljeselskap på lik linje med utenlandske, er derfor intensjonen bak forslaget i dokumentet.