Vedlegg: Brev frå Samferdselsdepartementet v/statsråden til Stortingets presidentskap, datert 27. mai 2002

St.prp. nr. 62 (2001-2002) Om omdanning av NSB BA og Posten Norge BA til aksjeselskaper - rettelse

Det vises til St.prp. nr. 62 (2001-2002) Om omdanning av NSB BA og Posten Norge BA til aksjeselskaper, som ble lagt frem for Stortinget 7. mai 2002.

Etter fremlegget er Samferdselsdepartementet blitt oppmerksom på at fortolkningen av aksjelovgivningens bestemmelser om valg av styreleder som fremgår av proposisjonens kapittel 4.1, annen spalte siste avsnitt, ikke er i tråd med gjengs fortolkning. I proposisjonen fremgår det at styrets leder i statsaksjeselskaper som ikke har bedriftsforsamling velges av styret, men at Samferdselsdepartementet som eneaksjonær likevel legger opp til at generalforsamlingen i forbindelse med styrevalget vil gi råd om hvem som bør velges som styrets leder.

Det går ikke direkte frem av aksjelovgivningen hvem som velger styreleder i statsaksjeselskaper. På bakgrunn av at styret i statsaksjeselskaper velges av generalforsamlingen, uavhengig av om selskapet har bedriftsforsamling eller ikke, og hensynene bak denne særregelen, må det imidlertid være slik at også styrets leder velges av generalforsamlingen. Dette er bekreftet av ekstern juridisk rådgiver og er også omtalt i kommentarene til aksjelovens § 6-1 om selskapets styre, jf. "Aksjeloven og allmennaksjeloven med kommentarer av Magnus Aarbakke, Jan Skåre, Gudmund Knudsen, Tone Ofstad og Asle Aarbakke", 1999, s. 363 pkt. 3.2 som ligger ved i kopi.