9. Fordelingsvirkninger av innføring av løpende inntektsutjevning

9.1 Sammendrag

Ved behandlingen av statsbudsjettet for 2002 ba et flertall av kommunalkomiteen om at Regjeringen i kommuneproposisjonen for 2003 vurderte virkningene av at skatteåret 1999 falt bort som grunnlag for inntektsutjevningen som følge av innføringen av løpende inntektsutjevning.

Av fylkeskommunene er det kun Buskerud som har tapt mer enn 100 kroner pr. innbygger på at 1999-skatten falt bort som grunnlag for inntektsutjevningen, og som har skatteinntekt under 120 pst. av landsgjennomsnittet. Hvis Buskerud fylkeskommune skulle fått kompensert 50 pst. av tapet over 100 kroner pr. innbygger ville det kostet om lag 5,2 mill. kroner.

I proposisjonen vurderer departementet fordelingsvirkningene av at 1999-skatten falt bort som grunnlag for inntektsutjevningen. Departementet vil ikke fremme forslag om en egen kompensasjon til kommuner og fylkeskommuner som har tapt på dette.

Departementet vil peke på at beregningene kun er basert på en sammenligning av hvor mye mer/mindre den enkelte (fylkes) kommune ville fått i inntektsutjevning om 1999-skatten hadde blitt lagt til grunn for inntektsutjevningen i 2001, i stedet for 2001-skatten. Utslagene for enkelt (fylkes) kommuner vil antakeligvis endres vesentlig når skattetallene for 2002, 2003 og videre foreligger. Det er derfor ikke mulig nå å gi et tilfredsstillende anslag på tap/gevinst som følge av bortfall av 99-skatten sammenlignet med et "normalår". Departementet vil videre peke på at fylkesmennene ble gjort oppmerksom på at kommuner som sannsynligvis hadde tapt mye på at 1999-skatten ikke ble utjevnet, kunne vurderes i forhold til skjønnstildelingen i 2002. Det er også rimelig at fylkesmennene, som har overtatt ansvaret for skjønnstildelingen, vurderer dette i forbindelse med skjønnstildelingen i 2003.

9.2 Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, har ingen merknader.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti viser til den skjeve fordelingsvirkningen som kom av at 1999 falt bort som grunnlag for inntektsutjevningen.

Disse medlemmer viser til egne forslag tidligere år om å rette dette opp tidligere år. Disse medlemmer mener at denne skjevheten ikke er akseptabel og ber Regjeringen rette dette opp i budsjett for 2003.