Innstilling fra justiskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Jan Arild Ellingsen, André Kvakkestad, Per Ove Width og Per Erik Monsen om flytting av Politihøgskolen i Oslo og dens aktiviteter i Kongsvinger og Nord-Odal til tidligere Luftforsvarets skolesenter i Stavern

Til Stortinget

1. Sammendrag

Stortingsrepresentantene Jan Arild Ellingsen, André Kvakkestad, Per Ove Width og Per Erik Monsen har den 11. april 2002 fremsatt følgende forslag:

"I

Stortinget ber Regjeringen stille Luftforsvarets skolesenter i Stavern til disposisjon for Justisdepartementet.

II

Stortinget ber Regjeringen lokalisere Politihøgskolen, med unntak av avdelingen i Bodø, til Stavern, og at aktiviteten i Oslo, Kongsvinger og Nord-Odal nedlegges når samlokaliseringen er en realitet."

Politihøgskolen (PHS) er i hovedsak lokalisert til to steder: Oslo, og avdelingen i Bodø. Hovedlokaliseringen av PHS ligger sentralt plassert i Oslo. I tillegg har PHS andre viktige aktiviteter, blant annet i Nord-Odal og på Kongsvinger. Dette gir PHS store utfordringer mht. avstander og leieutgifter.

Ulempene med lokalitetene i Oslo er at eiendomsmassen ikke gjør det mulig å samlokalisere all aktivitet underlagt PHS på Østlandet. Slik forslagsstillerne har oppfattet det er Universitetet i Oslo interessert i å overta eventuelt frigjorte lokaler ved en mulig flytting av PHS.

Anlegget i Nord-Odal er en tidligere sivilforsvarsleir som er restaurert og utvidet. I tillegg er det vedtatt å bygge et nytt bygg kostnadsberegnet til ca. 20 mill. kroner med oppstart i år. Leieavtalen med Nord-Odal kommune har en varighet frem til 2012. Også anlegget på Kongsvinger er betydelig påkostet. Leieavtalen med Kongsvinger kommune har en varighet frem til 2011.

Forslagsstillerne er av den oppfatning at det vil gi vesentlige driftsmessige fordeler om PHS samlokaliseres til ett sted, og foreslår at Justisdepartementet overtar Luftforsvarets skolesenter i Stavern. Forslagsstillerne mener at kvaliteten på utdanningen vil styrkes som følge av flyttingen.

2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Gunn Karin Gjul, Anne Helen Rui og Knut Storberget, fra Høyre, lederen Trond Helleland, Carsten Dybevig og Linda Cathrine Hofstad, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen og André Kvakkestad, fra Kristelig Folkeparti, Einar Holstad og Finn Kristian Marthinsen og fra Sosialistisk Venstreparti, Inga Marte Thorkildsen, har forelagt forslagene i Dokument nr. 8:111 (2001-2002) for justisministeren, jf. uttalelse fra Justisdepartementet av 29. mai 2002 (vedlagt).

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, ser svært positivt på at Justisdepartementet har inngått leieavtale med tidligere Luftforsvarets skolesenter. Fra justisministerens svarbrev datert 29. mai 2002 merker flertallet seg at departementet ved inngåelse av leieavtalen har lagt til grunn et helhetlig perspektiv med sikte på en langsiktig utnyttelse av senteret i Stavern. I dette inngår samordningsgevinster blant annet ved samling av opplæringsvirksomheten innenfor etatene under Justisdepartementet.

Videre merker flertallet seg at kapasiteten ved skolesenteret og dets beskaffenhet gjør det godt egnet til flere formål i justissektoren. Flertallet har også merket seg at det i St.meld. nr. 17 (2001-2002) s. 77 om Samfunnssikkerhet uttales:

"Det vil bli vurdert etablert et fremtidig beredskaps- og øvingssenter for politiet, øvrige nødetater og Sivilforsvaret på nåværende Luftforsvarets skolesenter i Stavern. Anlegget i Stavern ligger også til rette for administrativ virksomhet for politiet og Sivilforsvaret."

Flertallet har også stor forståelse for nødvendigheten av en gjennomgang av det samlede opplærings- og etterutdanningstilbudet i politiet, sammenholdt med de vurderinger man legger til grunn for utnyttelse av skolesenteret i Stavern, før man fatter endelige beslutninger.

Flertallet anbefaler etter dette at Dokument nr. 8:111 (2001-2002) vedlegges protokollen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener at dagens organisering av Politihøgskolen (PHS) ikke gir optimal drift. Dette begrunnes med at det er forholdsvis store avstander mellom lokalitetene i Oslo og de delene av PHS" opplæringsdel som ligger henholdsvis i Nord-Odal og Kongsvinger.

Disse medlemmer er av den oppfatning at en samlokalisering vil kunne gi betydelige driftsfordeler. Disse medlemmer vil videre vise til at det er inngått avtale mellom Justisdepartementet og Forsvarsdepartementet om fremtidig bruk av det som tidligere var Luftforsvarets skolesenter. At Justisdepartementet kan nyttiggjøre seg anlegget, finner disse medlemmer helt naturlig da anlegget som sådan er meget godt velholdt og velutstyrt.

Siden anlegget har vært benyttet som skolesenter, vil disse medlemmer hevde at det vil være et særdeles godt utgangspunkt for en samordning av PHS.

Disse medlemmer vil på denne bakgrunn fremme følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen stille tidligere Luftforsvarets skolesenter i Stavern, til disposisjon for Justisdepartementet."

"Stortinget ber Regjeringen lokalisere Politihøgskolen, med unntak av avdelingen i Bodø, til Stavern, og at aktiviteten i Oslo, Kongsvinger og Nord-Odal nedlegges når samlokaliseringen er en realitet."

3. Forslag fra mindretall

Forslag fra Fremskrittspartiet:

Forslag 1

Stortinget ber Regjeringen stille tidligere Luftforsvarets skolesenter i Stavern til disposisjon for Justisdepartementet.

Forslag 2

Stortinget ber Regjeringen lokalisere Politihøgskolen, med unntak av avdelingen i Bodø, til Stavern, og at aktiviteten i Oslo, Kongsvinger og Nord-Odal nedlegges når samlokaliseringen er en realitet.

4. Komiteens tilråding

Komiteen viser til dokumentet og til det som står foran og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument nr. 8:111 (2001-2002) - forslag fra stortingsrepresentantene Jan Arild Ellingsen, André Kvakkestad, Per Ove Width og Per Erik Monsen om flytting av Politihøgskolen i Oslo og dens aktiviteter i Kongsvinger og Nord-Odal til tidligere Luftforsvarets Skolesenter i Stavern - vedlegges protokollen.

Vedlegg: Brev fra Justisdepartementet v/statsråden til justiskomiteen, datert 29. mai 2002

Dok. nr. 8:111 (2001-2002) - Forslag fra stortingsrepresentantene Jan Arild Ellingsen, André Kvakkestad, Per Ove Width og Per Erik Monsen om flytting av Politihøgskolen i Oslo og dens aktiviteter i Kongsvinger og Nord-Odal til tidligere Luftforsvaret...

Jeg viser til brev av 21. mai 2002 fra lederen av Stortingets justiskomité, stortingsrepresentant Trond Helleland, vedlagt Dok. nr. 8:111 (2001-2002) fra stortingsrepresentantene Jan Arild Ellingsen, André Kvakkestad, Per Ove Width og Per Erik Monsen om ovennevnte.

Justisdepartementet har ved inngåelsen av en leieavtale med Forsvarsbygg om Luftforsvarets skolesenter i Stavern, 26. april 2002, lagt til grunn et helhetlig perspektiv med sikte på en langsiktig utnyttelse av senteret. Departementet har som mål gradvis å samle deler av opplæringsvirksomheten innenfor etater under Justisdepartementet, herunder politiet og oppnå samordningsgevinster. Stavern og omkringliggende øvelsesområder vil bli vurdert i sammenheng med mulighetene for samvirke innen samfunnssikkerhets området. Regjeringen har ellers varslet i St.meld. nr. 17 (2001-2002) at det kan bli aktuelt å nedlegge 1-2 av Sivilforsvarets skoleanlegg, inkludert Sentralskolen i Heggedal.

Kapasitet for skolesenteret og dets beskaffenhet gjør det etter min oppfatning godt egnet til flere formål i justissektoren. Det er allerede nå lagt inn for politireserven høsten 2002 i Stavern. Fasilitetene vil også kunne tilbys andre etater som har opplæringsbehov. Det er ellers særlig aktuelt å tilby anlegget til ulike kurs og konferanser innen politiet og ellers i justissektoren som i dag forelegges på hoteller.

En gradvis overføring av øvelses- og opplæringsaktiviteter til Stavern gjør det nødvendig med en gjennomgang av det samlede opplæring- og etterutdanningstilbudet i politiet, sammenholdt med de vurderinger man legger til grunn for utnyttelse av skolesenteret i Stavern. Før denne gjennomgangen er foretatt, og det er tatt endelig stilling til en langsiktig leie, legger jeg til grunn at aktiviteten i Nord-Odal og Kongsvinger fortsetter. Jeg anser det imidlertid for formålstjenlig at planlagt byggeprosess for anlegget i Nord-Odal innstilles i påvente av politiets gjennomgang og endelig standpunkt fra departementet mht. langsiktig leie av skolesenteret som skal skje i 2003.

Beslutninger om organisering og drift av skole, opplærings- og øvelsesvirksomhet forutsettes forankret i mål om rasjonell anvendelse av sektorens ressurser. For departementet har det i lys av ovennevnte målsetting ikke vært aktuelt å vurdere en større samlokalisering av Politihøgskolens samlede opplæringsvirksomhet. Departementet vil imidlertid be Politidirektoratet og Politihøgskolen vurdere om etterutdanningskurs i regi av Politihøgskolen kan forlegges til Stavern. Dette er ikke minst aktuelt der hvor deltakerne ellers må forlegges på hotell. Departementet har i denne saken prioritert iverksettelse med sikte på en relativt rask overføring av øvelses- og opplæringsaktiviteter som vil gi en gevinst for justissektoren.

Oslo, i justiskomiteen, den 13. juni 2002

Trond Helleland

leder

Finn Kristian Marthinsen

ordfører

Jan Arild Ellingsen

sekretær