Spørsmål i forbindelse med behandling av St.prp. nr. 42 (2001-2002) - Samtykke til godkjenning av avgjerd i EØS-komiteen nr 123/2001 om innlemning av europaparlaments- og rådsdirektiv 98/30/EF om felles regler for det indre marked for naturgass (gassm...

Det vises til brev av 07.06.02 fra Energi og miljøkomiteen i Stortinget. Komiteen har følgende spørsmål:

"I likelydende brev til Olje- og energiministeren og Energi- og miljøkomiteen datert 26. april, uttrykker gasselskapene en viss bekymring over implementeringen av gassmarkedsdirektivet, De skriver også at de ser det som sentralt at direktivet ikke implementeres på en måt som gjør det enda vanskeligere å investere i infrastruktur i Norge.

Vil departementet gi en nærmere redegjørelse om hva direktivet vil bety for mulighetene til etablering av infrastruktur for gass i Norge? Dette har selvfølgelig også relevans med hensyn til behandlingen av den bebudede gassmeldingen til høsten.

Svar:

Innlemmelse av gassmarkedsdirektivet i EØS-avtalen må ses i sammenheng med at det er etablert svært lite infrastruktur for transport av gass i orge. Olje- og energidepartementet skal sørge for at gjennomføringen av direktivets nedstrømsregler ikke vil være til hinder for etableringen av infrastruktur for gass. Departementets intensjon er å etablere en forsiktig regulering av markedet så langt direktivet tillater dette. Siktemålet er med andre ord en minimumsgjennomføring der jeg blant annet vurderer muligheten for å benytte direktivets unntaksregler. Gjennomføringen i norsk lov er imidlertid nødvendig rettslig sett etter som direktivet er EØS-relevant og således omfattet av Norges folkerettslige forpliktelser under EØS-avtalen til å gjennomføre ny sekundær lovgivning fra EU om det indre marked i nasjonal lovgivning.

I den bebudede gassmeldingen vil departementet redegjøre ytterligere for opplegget for regulering av et nedstrøms gassmarked i Norge. Departementet vil snarlig sette i gang et arbeid for å etablere forskrifter på området, jf. også den framlagte Ot.prp. nr. 81 (2001-2002). Det vil i denne sammenhengen bli gjennomført en bred høringsprosess.