Innstilling fra kommunalkomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Ola D. Gløtvold og Magnhild Meltveit Kleppa om bedre tilgjengelighet for funksjonshemmede

Til Stortinget

Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen ta initiativ til endringer i plan- og bygningsloven slik at områder der det har vært gravearbeid skal istandsettes på en måte som ivaretar funksjonshemmedes krav til tilgjengelighet."

Plan- og bygningsloven inneholder bestemmelser om at områder der det har vært gravearbeid skal istandsettes slik at de blir som før gravingen startet. Det innebærer at dersom det før graving var rett fortauskant, så blir det slik fortauskant også etter istandsetting. Ved å foreta en liten justering i lovteksten, vil det være mulig å gjennomføre en rekke forbedringstiltak som vil fremme tilgjengeligheten for funksjonshemmede, uten at det behøver å koste noe ekstra.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigvald Oppebøen Hansen, Reidar Sandal, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og Signe Øye, fra Høyre, Peter Gitmark, Hans Kristian Hogsnes og Kari Lise Holmberg, fra Fremskrittspartiet, Torbjørn Andersen og Per Sandberg, fra Sosialistisk Venstreparti, Karin Andersen og Heikki Holmås, fra Kristelig Folkeparti, Anita Apelthun Sæle og Ivar Østberg og fra Senterpartiet, lederen Magnhild Meltveit Kleppa, viser til at det er stort behov for tiltak for å gjøre bygg og uteområder tilgjengelig for funksjonshemmede. Manglende tilrettelegging for likeverdig deltakelse i samfunnet er å undertrykke funksjonshemmede. Fysisk utestenging og sosial isolasjon av funksjonshemmede er diskriminering.

Komiteen vil påpeke at dersom barrierene i samfunnet skal bygges ned, må prinsippet om universell utforming legges til grunn. Det handler om å fremme en utvikling hvor alle får like muligheter til å delta på samfunnets forskjellige arenaer som utdanning, arbeid, fritid m.m. Universell utforming innebærer høy grad av funksjonalitet for alle.

Komiteen viser til NOU 2001:22 "Fra bruker til borger" og de strategier for nedbygging av funksjonshemmende barrierer som tilrås. Full tilgjengelighet til byggverk og uteområder har der en sentral plass. Komiteen vil påpeke det offentlige ansvar for å sikre at utformingen av bebyggelse og uterom er brukbart for alle. Komiteen viser til at Regjeringen skal legge fram en stortingsmelding som tar opp den samlede politikken for funksjonshemmede våren 2003. Imidlertid er det for enkelte spørsmåls vedkommende unødvendig å avvente behandlingen av meldingen.

Komiteen viser til brev fra kommunal- og regionalministeren av 31. oktober 2002 og 29. november 2002, og fra samferdselsministeren av 27. november 2002.

Komiteen vil vise til at det finnes bestemmelser og forskrifter både til plan- og bygningsloven og vegloven som skal sikre at tiltak som medfører graving eller endring av areal, som er åpent for allmenn ferdsel, i utgangspunktet er dekket av tilgjengelighetskravene og at areal skal settes i stand igjen etter graving. Det er grunn til å understreke at dette kravet skal oppfylles og at myndighetene må se til at bestemmelsene blir fulgt. Imidlertid kan det i tillegg være behov for å bedre tilgjengeligheten for funksjonshemmede utover det som var situasjonen før graving, men der tilgjengeligheten fra før ikke var god. Det er derfor behov for å forsterke forskriftene og bestemmelsen tilknyttet plan- og bygningsloven og vegloven med krav om at areal som er åpent for allmenn ferdsel skal tilfredsstille kravene om tilgjengelighet, også der tilgjengelighetskravene ikke var ivaretatt når tiltaket ble igangsatt.

Komiteen viser til kommunal- og regionalministerens forslag i brev av 29. november 2002 vedrørende tillegg i forskriften som vil ivareta et slikt hensyn:

"Tiltak etter plan og bygningsloven som omfatter atkomst der publikum har adgang skal være lett å finne, lett å bruke, være uten hindre og tilrettelagt for orienterings- og bevegelseshemmede. Dette gjelder også der tilgjengelighetskravene ikke var ivaretatt når tiltaket ble igangsatt."

Komiteen ber Regjeringen utvide forskriftene i tråd med det Regjeringen skisserer i sitt svar til komiteen. Komiteen ber Regjeringen også foreta en tilsvarende utviding av bestemmelser og forskrifter på vegmyndighetenes område.

Komiteens TILRÅDING

Komiteen viser til dokumentet og til det som står foran og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument nr. 8:154 (2001-2002) - forslag fra stortingsrepresentantene Ola D. Gløtvold og Magnhild Meltveit Kleppa om bedre tilgjengelighet for funksjonshemmede - vedlegges protokollen.

Oslo, i kommunalkomiteen, den 28. januar 2003

Magnhild Meltveit Kleppa

leder

Karin Andersen

ordfører

Hans Kristian Hogsnes

sekretær