Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Hallgeir H. Langeland og Kirsti Saxi om bidrag til å opprette og medvirke til medfinansiering av et kompetanse- og kultursenter for villaksen i Tana-vassdraget i løpet av denne stortingsperioden

Til Stortinget

Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen bidra til å opprette og medvirke til medfinansiering av et kompetanse- og kultursenter for villaksen i Tana-vassdraget i løpet av denne stortingsperioden."

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sylvia Brustad, Rolf Terje Klung­land og Synnøve Konglevoll, fra Høyre, Øyvind Halleraker, Siri A. Meling og Leif Frode Onarheim, fra Fremskrittspartiet, Øyvind Korsberg og Øyvind Vaksdal, fra Sosialistisk Venstreparti, Hallgeir H. Langeland og Ingvild Vaggen Malvik, fra Kristelig Folkeparti, Ingmar Ljones og lederen Bror Yngve Rahm, og fra Senterpartiet, Hans Sejerstad, viser til brev (vedlagt) til komiteen fra Miljøverndepartementet av 19. mai 2003, hvor det opplyses at både prosjektets innhold, organisering og finansiering blir vurdert, men at det er for tidlig å ta stilling til medfinansiering av prosjektet nå.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, vil understreke Tanavassdragets internasjonale betydning for atlantisk villlaks og for samisk kultur. Flertallet vil understreke at en strategisk satsing på villlaks i Tanaområdet kan skape økt turisme i regionen. Et kompetanse- og kultursenter kan også spille en viktig rolle for en god dialog mellom oppdrettsnæringen og villlaksinteresserte.

Flertallet er glad for den positive holdningen til senteret som svarbrevet fra Miljøverndepartementet tyder på, og vil understreke betydningen av at Miljøverndepartementet nå jobber videre med saken.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti viser til møtet med en delegasjon fra Tana tirsdag 3. juni 2003, hvor det ble uttrykt et ønske om at Stortinget stiller seg positiv til prosjektet. Når planene for kommunefinansiering var klargjort, ba delegasjonen om signaler om at staten vil kunne bidra i et spleiselag.

Disse medlemmer vil gjerne uttrykke at de ser på dette prosjektet som et nasjonalt anliggende, og at det derfor vil være naturlig at også sentrale myndigheter deltar i finansieringen. Under henvisning til innholdet i Dokument nr. 8:84 (2002-2003) tar disse medlemmer derfor opp forslaget i dokumentet.

forslag fra mindretall

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti:

Stortinget ber Regjeringen bidra til å opprette og medvirke til medfinansiering av et kompetanse- og kultursenter for villaksen i Tana-vassdraget i løpet av denne stortingsperioden.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument nr. 8:84 (2002-2003) - forslag fra stortingsrepresentantene Hallgeir H. Langeland og Kirsti Saxi om bidrag til å opprette og medvirke til medfinansiering av et kompetanse- og kultursenter for villaksen i Tana-vassdraget i løpet av denne stortingsperioden - vedlegges protokollen.

Vedlegg: Brev fra Miljøverndepartementet v/statsrådentil energi- og miljøkomiteen, datert 19. mai 2003

Vedrørende Dok. nr. 8:84 (2002-2003)

Jeg viser til brev av 8. mai 2003 vedlagt forslag fra stortingsrepresentantene Hallgeir H. Langeland og Kirsti Saxi om bidrag til å opprette og medvirke til medfinansiering av et kompetanse- og kultursenter for villaksen i Tanavassdraget i løpet av denne Stortingsperioden.

På bakgrunn av komiteens henvendelse har Miljøverndepartementet kontaktet Tana kommune og fått oversendt en rapport fra et forprosjekt utført av Samisk Nærings- og Utredningssenter AS etter oppdrag fra kommunen. Jeg har også fått opplyst at Samisk Nærings- og Utredningssenter nå arbeider med en plan for realisering av prosjektet. I den forbindelse blir både prosjektets innhold, organisering og finansiering vurdert.

Det foreliggende materiale viser at dette er et stort prosjekt med planer for mange aktiviteter som berører flere departementers ansvarsområder. Det fremgår også at det er behov for å utrede flere forhold som etter min mening må være på plass før det er mulig å ta stilling til spørsmålet om medfinansiering. Blant annet er det ennå ikke utarbeidet en finansieringsplan. Saken har for øvrig vært forelagt kommunalministeren, som er enig i at det er for tidlig å ta stilling til medfinansiering av prosjektet nå.

Oslo, i energi- og miljøkomiteen, den 11. juni 2003

Bror Yngve Rahm

leder

Øyvind Korsberg

ordfører