Innstilling fra kommunalkomiteen om samtykke til godkjenning av ei avgjerd i EØS-komiteen om innlemming i EØS-avtala av fellesskapshandlingsprogrammet om motkjemping av diskriminering (2001-2006)

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Fellesskapshandlingsprogrammet om motkjemping av diskriminering (2001-2006) vart formelt vedteke i EU 27. november 2000 ved rådsvedtak 2000/750/EF.

Handlingsprogrammet skal fremje tiltak til motkjemping av direkte og indirekte diskriminering på grunnlag av etnisk opphav, religion eller tru, funksjonshemming, alder eller seksuell legning. Programmet skal nyttast i åra 2001-2006.

Norsk deltaking i programmet gjer det naudsynt med eit budsjettvedtak over fleire år, og i medhald av § 26 andre leddet i Grunnlova er det difor naudsynt med Stortinget sitt samtykke til godkjenning av avgjerda i EØS-komiteen.

Føremålet med programmet er i samsvar med norsk politikk på området.

Gjennomføringa i norsk rett gjer det ikkje naudsynt med lov- eller forskriftsendringar.

Arbeidet med programmet i Noreg vil verte lagt til Sosialdepartementet, Arbeids- og administrasjonsdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet, med Sosialdepartementet som koordinator. Løyvingane frå Noreg til programmet er venta å utgjere om lag 9 mill. kroner som vil verte fordelte mellom dei departementa som det gjeld.

Regjeringa meiner at det er i Norge si interesse å ta del i det europeiske samarbeidet om tiltak mot diskriminering. I proposisjonen vert det peika på at vi ønskjer å vere i fremste rekkje i ei vidare utvikling av regelverket på dette området, som omfattar sentrale deler av menneskerettane. Deltaking i programmet vil gje oss sjansen til å vere med i den europeiske prosessen sjølv om vi ikkje kan påverke EU-regelverket direkte. Vi vil kunne ha eit vesentleg læringsutbytte av nærmare samhandling med EU og EU-statane på dette området.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigvald Oppebøen Hansen, Reidar Sandal, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og Signe Øye, fra Høyre, Peter Skovholt Gitmark, Hans Kristian Hogsnes og Kari Lise Holmberg, fra Fremskrittspartiet, Torbjørn Andersen og Per Sandberg, fra Sosialistisk Venstreparti, Karin Andersen og Heikki Holmås, fra Kristelig Folkeparti, Anita Apelthun Sæle og Ivar Østberg, og fra Senterpartiet lederen Magnhild Meltveit Kleppa, viser til at handlingsprogrammet skal fremme tiltak til bekjempelse av direkte og indirekte diskriminering på grunnlag av etnisk opphav, religion eller tro, funksjonshemming, alder eller seksuell legning. Programmet skal benyttes i åra 2001-2006.

Komiteen viser til at mye gjenstår for å sikre full samfunnsmessig likestilling for alle mennesker. Dette dreier seg både om lovmessig forhold og tilrettelegging, utforming av fysisk miljø, tjenester og holdninger.

Komiteen viser til at funksjonshemmedes organisasjoner er enige i norsk tilslutning til handlingsprogrammet.

Komiteen slutter seg til forslaget i proposisjonen.

Uttalelse fra utenrikskomiteen

Utkast til innstilling er oversendt utenrikskomiteen til uttalelse i samsvar med Stortingets vedtak 11. november 2003.

Utenrikskomiteen uttaler i brev av 26. november 2003:

"Under henvisning til kommunalkomiteens brev vedrørende ovennevnte kan meddeles at utenrikskomiteen ikke har merknader til utkast til innstilling."

Komiteens tilråding

Komiteen har ellers ingen merknader og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget samtykkjer i at Norge godkjenner ei avgjerd i EØS-komiteen om innlemming i EØS-avtala av fellesskapshandlingsprogrammet om motkjemping av diskriminering (2001-2006).

Oslo, i kommunalkomiteen, den 11. desember 2003

Magnhild Meltveit Kleppa

leder

Karin Andersen

ordfører