3. Regelverksutvikling og forvaltningssaker på finansmarknadsområdet

3.1 Samandrag

Det er under pkt. 3.1 i meldinga gitt ei oversikt over dei viktigaste endringane i regelverket på finansmarknadsområdet, hovudsakleg for perioden frå 1. juni 2002 til 1. juni 2003. Framstillinga kan gå noko ut over dette tidsrommet. Vidare blir det gitt ei oversikt over sentrale forvaltningssaker for same periode. Kredittmeldinga 2001 inneheld òg ei framstilling som på enkelte punkt omfattar endringar i 2002. Enkelte av desse sakene blir kort omtala på ny her. Sjå elles Kredittmeldinga 2001 kapittel 5.

Under pkt. 3.2 i meldinga er det gitt oversikt over viktige forvaltningssaker.

3.2 Merknader frå komiteen

Komiteen viser til at informasjonen som blir gitt i årsrekneskapen er sentral for mange og viktige økonomiske disposisjonar i økonomien. Det er difor svært viktig at informasjonen er korrekt og at brukarane av rekneskapen kan ha tillit til den. Revisoren har ei viktig oppgåve i å sjå til at årsrekneskapen er gjort i samsvar med lover, forskrifter og god rekneskapsskikk. Det er avgjerande at brukarane kan ha tillit til at revisor ikkje tek utanforliggjande omsyn når rekneskapen blir kontrollert. Komiteen viser til at gjeldande føresegner har strenge reglar om revisor si uavhengige stilling. Revisorane og revisorbransjen har eit sjølvstendig ansvar for at desse reglane vert fylgd. Komiteen vil samstundes understreke kor viktig eit effektivt og uavhengig tilsyn er på dette området.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til NOU 2000:9 Hopeutvalgets utredning, hvor den generelle anbefaling var at det norske regelverket på finansområdet bør være konkurransedyktig i forhold til øvrige EØS-land. Etter disse medlemmers vurdering er det nødvendig at denne type spørsmål gjøres til gjenstand for en løpende politisk vurdering, slik at det norske regelverket til enhver tid er best mulig tilpasset internasjonale rammebetingelser. Først og fremst bør virksomhetsregler og egenkapitalkrav i livsforsikring vies oppmerksomhet i nærmeste fremtid. Disse medlemmer viser til brev fra Finansnæringens Hovedorganisasjon til finanskomiteen av 1. desember 2003 hvor det fremkommer:

"Regelverket er tilpasset gårsdagens virkelighet og begrenser livsforsikringsselskapenes mulighet til å tilby produkter og forvalte pensjonsmidler i tråd med kundenes behov og internasjonal konkurranse. En modernisering av regelverket aktualiseres også av at selskapene står foran store utfordringer i lys av et mulig lavrentescenario fremover."

Disse medlemmer slutter seg til denne vurderingen og forutsetter at Regjeringen snarlig følger dette opp på egnet måte.

Komiteen tek elles det som står i meldinga om regelverksutvikling og forvaltningssaker på finansmarkedsområdet til orientering.