Innstilling fra finanskomiteen om samtykke til å sette i kraft en overenskomst mellom Norge og Folkerepublikken Kinas spesielle administrasjonsområde Hong Kong til unngåelse av dobbeltbeskatning med hensyn til skatter av inntekt og formue fra skipsfart, undertegnet i Hong Kong den 16. oktober 2003

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Den 16. oktober 2003 ble det i Hong Kong undertegnet en overenskomst mellom Norge og Folkerepublikken Kinas spesielle administrasjonsområde Hong Kong til unngåelse av dobbeltbeskatning med hensyn til skatter av inntekt og formue fra skipsfart. Samtykke til undertegning ble gitt ved kronprinsregentens resolusjon av 22. januar 2002.

Myndighetene i Folkerepublikken Kinas spesielle administrasjonsområde Hong Kong anmodet i desember 1999 om forhandlinger om en generell dobbeltbeskatningsavtale mellom Norge og Folkerepublikken Kinas spesielle administrasjonsområde Hong Kong. Finansdepartementet avslo forhandlinger om en generell dobbeltbeskatningsavtale, men antydet at det kunne være aktuelt å forhandle om en dobbeltbeskatningsavtale begrenset til skatter av inntekt og formue fra skipsfart. I juli 2001 mottok Finansdepartementet et utkast til en slik avtale. Departementet kunne i stor grad slutte seg til avtaleutkastet fra Folkerepublikken Kinas spesielle administrasjonsområde Hong Kongs myndigheter, og foreslo inngåelse av en avtale i samsvar med utkastet. Etter initiativ fra myndighetene i Folkerepublikken Kinas spesielle administrasjonsområde Hong Kong ble det juli 2003 foretatt enkelte mindre endringer i avtaleteksten.

Overenskomsten samsvarer i stor grad med bestemmelsen om unngåelse av dobbeltbeskatning med hensyn til inntekt og formue fra luftfartøyer i internasjonal trafikk i overenskomsten mellom Norge og Folkerepublikken Kinas spesielle administrasjonsområde Hong Kong om regelbundet lufttrafikk av 2. juni 2000, se St.prp. nr. 63 (2000-2001) om samtykke til inngåelse av overenskomsten.

Overenskomsten vil tre i kraft når avtalepartene har gitt hverandre meddelelse om at nødvendige konstitusjonelle skritt for ikraftsettelse er tatt. I Norge vil overenskomsten få virkning for skatter av inntekt og formue som vedkommer det kalenderår overenskomsten trer i kraft. I Folkerepublikken Kinas spesielle administrasjonsområde Hong Kong vil overenskomsten få virkning for skatter av formue og inntekt som vedkommer det ligningsår som begynner den 1. april eller senere i det år overenskomsten trer i kraft.

Overenskomsten er kun inngått på engelsk. Som vedlegg til proposisjonen følger den engelske teksten, samt norsk oversettelse. I proposisjonen er det gitt utfyllende bemerkninger til den enkelte bestemmelse i overenskomsten.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Ranveig Frøiland, Svein Roald Hansen, Tore Nordtun, Torstein Rudihagen og Hill-Marta Solberg, fra Høyre, Svein Flåtten, Torbjørn Hansen, Heidi Larssen og Jan Tore Sanner, fra Fremskrittspartiet, Vidar Andersen, Gjermund Hagesæter og lederen Siv Jensen, fra Sosialistisk Venstreparti, Jørund Leknes, Audun Bjørlo Lysbakken og Heidi Grande Røys, fra Kristelig Folkeparti, Ingebrigt S. Sørfonn og Bjørg Tørresdal, fra Senterpartiet, Morten Lund, fra Venstre, May Britt Vihovde, og fra Kystpartiet, Steinar Bastesen, slutter seg til Regjeringens forslag til vedtak om at det gis samtykke til å sette i kraft overenskomst mellom Norge og Folkerepublikken Kinas spesielle administrasjonsområde Hong Kong til unngåelse av dobbeltbeskatning med hensyn til skatter av inntekt og formue fra skipsfart, undertegnet i Hong Kong den 16. oktober 2003.

Komiteens tilråding

Komiteen viser til proposisjonen og til det som står foran, og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget samtykker i at Norge setter i kraft en overenskomst mellom Norge og Folkerepublikken Kinas spesielle administrasjonsområde Hong Kong til unn­gåelse av dobbeltbeskatning med hensyn til skatter av inntekt og formue fra skipsfart, undertegnet i Hong Kong den 16. oktober 2003.

Oslo, i finanskomiteen, den 27. januar 2004

Siv Jensen

leder

Svein Flåtten

ordfører