8. Banktenester i postnettet

Samandrag

Samferdselsdepartementet viser til at det ved lov av 21.juni 2002 nr. 44 (jf. Ot.prp. nr. 82 (2001-2002) og Innst. O. nr. 65 (2001-2002)) er gitt adgang for Posten til å inngå avtale med flere finansinstitusjoner for å dekke forpliktelsen om å tilby grunnleggende banktjenester i hele Postens ekspedisjonsnett. Ut fra de vurderinger som er gjort, mener departementet at det ikke lenger er grunn til å utsette gjennomføringen av lovbestemmelsen. Posten må dermed kunne ha frihet til selv å velge om det er aktuelt å inngå slik avtale med én eller flere finansinstitusjoner.

I Ot.prp. nr. 82 (2001-2002) er det dessuten uttalt at det på sikt bør vurderes om Postens forpliktelser, på grunn av utviklingen i bankmarkedet og endrede kundebehov, for eksempel kan begrenses til de deler av ekspedisjonsnettet som befinner seg i geografiske områder der det ikke tilbys grunnleggende banktjenester gjennom andre kanaler. Departementet mener at dette foreløpig ikke bør gjennomføres. Saken vil vurderes i forbindelse med utredningsarbeidet om konsekvensene av en ytterligere liberalisering av postsektoren. I mandatet for dette utredningsarbeidet inngår blant annet vurderinger av forpliktelsen til å tilby grunnleggende banktjenester i Postens ekspedisjonsnett.

Merknader frå komiteen

Fleirtalet i komiteen, alle unnateke medlemene frå Framstegspartiet, er samd i at Posten må kunne inngå avtale med ein eller fleire finansinstitusjonar for å dekke plikta Posten har om å tilby grunnleggjande banktenester i heile Posten sitt ekspedisjonsnett, slik det er gitt høve til i lov av 21.juni 2002. Fleirtalet meiner det er sjølvsagt at når spørsmålet om å tilby grunnleggjande banktenester i Posten sitt ekspedisjonsnett er teke inn i utgreiingsarbeidet om konsekvensane av ein ytterlegare liberalisering av marknaden for posttenester i Noreg, er det rett å avvente dette arbeidet før endringar blir vurdert.

Medlemene i komiteen frå Arbeidarpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet meiner det er viktig at heile Posten sitt ekspedisjonsnett skal tilby grunnleggjande banktenester. For å tilby kundane mest mogeleg likeverdige tenester bør ikkje banktenestene avgrensast til delar av ekspedi­sjonsnettet.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Kristelig Folkeparti mener det er viktig at Posten gjennom sitt ekspedisjonsnett bidrar til å sikre at alle deler av landet tilbys grunnleggende banktjenester.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til Innst. O. nr. 65 (2001-2002) om grunnleggende banktjenester gjennom Posten Norge AS’ ekspedisjonsnett hvor disse medlemmer hadde følgende merknad:

"Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener det fremtidige postselskapet må stå fritt i organiseringen av sine banktjenester.

Disse medlemmer vil vise til at bankenes filialnett er dramatisk redusert på kort tid. Samtidig overtar andre kanaler for banktjenester. Minibanker og butikker benyttes mer og mer til utbetalinger, og nettbanksystemer overtar mer og mer av betalingsforretningene.

Det er ingenting som tyder på at denne utviklingen er i ferd med å stoppe. I løpet av få år vil mange av de nåværende "grunnleggende banktjenester" være overlatt fra bank/postfilialer til andre.

Disse medlemmer mener derfor at forslaget til ny lov om grunnleggende banktjenester gjennom Posten Norge AS" filialnett er overflødig, og bør sløyfes.

Disse medlemmer finner derfor ikke å bifalle forslaget til lov om tilbud av grunnleggende banktjenester gjennom Posten Norge AS" ekspedisjonsnett."

Disse medlemmer har samme standpunkt fremdeles.