6. Riksrevisjonens uttalelse

Riksrevisjonen har merket seg at Forsvarets arbeid med å innføre nye felles IT-baserte forvaltningssystemer har vært preget av forsinkelser og manglende måloppnåelse. Det har påløpt betydelige kostnader uten at Forsvaret har kunnet vise til tilfredsstillende resultater. Ved utgangen av første halvår 2002 var det påløpt prosjektkostnader på til sammen 268 mill. kroner.

Undersøkelsen viser at manglende forankring i organisasjon og ledelse, uklare ansvarsforhold og mang­lende koordinering av IT-aktivitetene har vært sentrale problemområder i Forsvarets arbeid med utvikling og innføring av felles forvaltningssystemer. Riksrevisjonen vil understreke betydningen av at Forsvarsdepartementets og FOs ledelse engasjerer seg sterkt i den videre styringen av Program Golf, jf. departementets svar.

Riksrevisjonen har videre merket seg at en full innfrielse av økonomiregelverkets krav først kan påregnes når et helhetlig felles integrert forvaltningssystem er innført. Ifølge Forsvarsdepartementet vil Forsvaret derfor måtte videreføre lite rasjonelle overgangsordninger som sikrer det nødvendige minimum av styringsinformasjon. Riksrevisjonen finner det uheldig at mangelfulle løsninger benyttes i en tid hvor Forsvaret er i omstilling og skal foreta store innsparinger. Det vises i denne forbindelse også til Riksrevisjonens uttalelse i Dokument nr. 3:6 (2000-2001) Riksrevisjonens undersøkelse vedrørende omstillingen i Forsvaret, hvor blant annet betydningen av å få på plass et tilfredsstillende informasjons- og oppfølgingssystem ble understreket.

Forsvarsdepartementet fremholder at det ikke er tatt endelig stilling til innretningen av Program Golf, og at det fortsatt er knyttet usikkerhet til tidspunktet for ferdigstilling av programmet. Riksrevisjonen vil understreke betydningen av at det utarbeides en helhetlig plan over kostnader og framdrift knyttet til målsettingen om innfrielse av økonomiregelverkets krav.