10. Administrative og økonomiske konsekvenser

10.1 Sammendrag

Det skal igangsettes en tverrgående forskningsinnsats fra 2004 som skal gå over fem år med en totalkostnad på 50 mill. kroner.

Det uttales at mange av tiltakene er av administrativ/organisatorisk art som ikke vil kreve økte budsjettmidler. Regjeringen vil sikre midler til å oppheve bedriftenes egenandel på ½ G på hjelpemidler ved tilrettelegging av arbeidsplasser.

Det uttales at å realisere et mål om full tilgjengelighet for alle vil kreve svært store investeringer som Regjeringen finner uforenlig med kravene til et stramt budsjett og behovene for innsats på andre områder. Det understrekes at takten i gjennomføringen av tiltak for å øke tilgjengeligheten vil måtte tilpasses de økonomiske rammer og prioriteringer som blir lagt til grunn i de årlige budsjetter, og som legger føringer på investeringer som foretas i nybygg og nyanskaffelser. Ved de tiltak som er foreslått, og gjennom krav i lov- og planverk, mener Regjeringen at en vil få til en forbedring av tilgjengeligheten for personer med nedsatt funksjonsevne.

Programmet med utvikling og kompetansebygging knyttet til et økende antall eldre utviklingshemmede vil gå over 3 år og er kostnadsberegnet til 10 mill. kroner.