Strakstiltak for pionerdykkerne i Nordsjøen

Ved Stortingets behandling av St.meld. nr. 47 (2002-2003) om gransking av pionerdykkernes forhold i Nordsjøen 9. mars 2004, ble Regjeringen bedt om å etablere en kompensasjons-/oppreisningsordning for pionerdykkerne i Nordsjøen. Det ble samtidig påpekt at enkelte av dykkerne har behov for ytterligere økonomisk bistand før utbetalinger fra kompensasjons- og/eller oppreisningsordningen kommer i gang.

I proposisjonen foreslås det at det kan utbetales inntil 200 000 kroner til hver enkelt pionerdykker etter individuell vurdering. Det er et vilkår for utbetaling at mottakeren er pionerdykker, jf. definisjonen i St.meld. nr. 47 (2002-2003), og er i en prekær og akutt økonomisk situasjon på søknadstidspunktet. Det forutsettes at utbetalingene går til fratrekk i utbetalinger fra kompensasjon/oppreisningsordningen.

Stiftelsen Kontakttelefonen for pionerdykkere har god kunnskap om hvem som er pionerdykkere, og deres livssituasjon. Stiftelsen gis i oppdrag å innstille overfor departementet på hvem som bør få utbetalt strakshjelp fra den nye ordningen. Innstillingen må følges av dokumentasjon for at vilkårene er oppfylt, og beløpet som det er behov for må presiseres. Departementet foreslår utbetalingene til de enkelte pionerdykkerne på grunnlag av, og etter hvert som, stiftelsen innstiller overfor departementet.

Tilleggsbevilgning for Stiftelsen Kontakttelefonen for pionerdykkere

Departementet er opptatt av at stiftelsens arbeid med å innstille og dokumentere hvem som bør gis økonomisk bistand etter ordningen med strakstiltak ikke skal gå på bekostning av det arbeidet stiftelsen har som hovedoppgave, nemlig som kontaktpunkt for samtaler og profesjonell rådgivning om personlige forhold. Dette er bakgrunnen for at departementet mener det er behov for at stiftelsen i 2004 tilføres ytterligere 800 000 kroner.