Vedlegg 4: Brev frå Fiskeridepartementet v/statsråden til næringskomiteen, dagsett 7. mai 2004

St.meld.nr. 27 (2003-2004) Norsk sjøpattedyrpolitikk

Jeg viser til brev av 6. mai 2004 fra Nærings­komiteen, og har følgende svar på det spørsmålet som er reist:

Situasjonen i dag er at Fiskeridepartementet hvert år fastsetter en forskrift om adgang til å delta i hvalfangst. Forskriften innholder vilkår som må oppfylles for å kunne delta i fangsten. De fiskerne som oppfyller vilkårene, får en tidsbegrenset adgang til å delta i hvalfangsten det aktuelle året de søker for

Regjeringen foreslår i stortingsmeldingen å endre denne praksisen ved å innføre en vanlig konsesjonsordning for hvalfangst. Hensikten med dette forslaget er å gi hvalfangerne større trygghet. For eksempel er det nyttig å vite med størst mulig sikkerhet hvilke fiskerier man har adgang til å delta i utover inneværende år når man skal investere i fornyelse av fartøy. Videre ønsker man å unngå det byråkratiske ved at hvalfangerne i dag må søke om deltakelse i fangsten hvert år. Dette vil også redusere omfanget av forvaltingens arbeid med fangsten.

Hvis man vil få til en viss nyrekruttering til hvalfangstnæringen, må man vurdere behovet for å justere kravene for å få tildelt konsesjon. Et av dagens krav er at man må ha deltatt i fangst i et av de seks siste år med den båten man ønsker å delta med i årets fangst. Dette vilkåret begrenser muligheten for å få inn nye i hvalfangstnæringen. Regjeringen vil også vurdere om hvalfangst kan kombineres med annen fangstvirksomhet, for eksempel selfangst.

Det at regjeringen går inn for å vurdere behovet for å justere kravene for å kunne delta i hvalfangst, betyr ikke at man vil legge opp til en ordning med omsettelig konsesjoner. Det vil fortsatt bli stilt krav til tidligere deltakelse i fangst og nær tilknytning til hvalfangstnæringen.