Innstilling fra valgkomiteen om valg av et medlem til styret for stiftelsen til støtte av jødiske institusjoner eller prosjekter utenfor Norge

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 188 (2003-2004)
  • Dato: 14.05.2004
  • Utgiver: Valgkomiteen
  • Sidetall: 1

Til Stortinget

Sammendrag

Stortinget vedtok den 11. mars 1999 - i samsvar med Innst. S. nr. 108 (1998-1999) fra justiskomiteen, jf. St. prp. nr. 82 (1998-1999) - å bevilge 60 mill. kroner til "støtte utenfor Norges grenser til å minnes og å utvikle den tradisjon og kultur som nazistene ønsket å utrydde". Midlene skal disponeres som et fond med et styre bestående av fem personer. Eli Wiesel skal være styrets leder. De øvrige medlemmene skal oppnevnes av henholdsvis Stortinget, regjeringen, de registrerte mosaiske trossamfunn i Norge og World Jewish Congress/World Jewish Restitution Organization.

Justisdepartementet har utarbeidet stiftelseserklæring og vedtekter for fondet. Ifølge vedtektene kan stiftelsens grunnkapital og avkastning av denne tildeles institusjoner og prosjekter hvis hovedformål er å minnes, gjenoppbygge eller utvikle den tradisjon og kultur som nazistene ønsket å utrydde. Midlene skal fortrinnsvis anvendes til undervisnings-, forsknings- eller informasjonsformål. De institusjoner eller prosjekter som støttes, må være politisk nøytrale.

Oppnevningen av styremedlemmene - bortsett fra lederen - skal gjelde for fire år.

Stortinget vedtok 23. mars 2000, jf. Innst. S. nr. 126 (1999-2000) fra valgkomiteen, å velge tidligere stortingspresident Jo Benkow som medlem av styret for stiftelsen, for en periode på fire år.

På forespørsel har tidligere stortingspresident Benkow erklært seg villig til å motta gjenvalg til styret for en periode på fire år.

Komiteens tilråding

Under henvisning til foranstående innstiller valgkomiteen til Stortinget å gjøre følgende

vedtak:

Tidligere stortingspresident Jo Benkow velges som medlem av styret for stiftelsen til støtte av jødiske institusjoner eller prosjekter utenfor Norge, for perioden 1. juli 2004 - 30. juni 2008.

Oslo, i valgkomiteen, den 18. mai 2004

Jørgen Kosmo

leder