Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Berit Brørby, Kjell Engebretsen og Jørgen Kosmo, fra Høyre, André Dahl og Martin Engeset, fra Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen og Henrik Rød, fra Sosialistisk Venstreparti, Siri Hall Arnøy og lederen Ågot Valle, og fra Kristelig Folkeparti, Modulf Aukan, mener Riksrevisjonens undersøkelse av toll- og avgiftsetatens virksomhetskontroll avslører betydelige svakheter. Etter komiteens skjønn indikerer resultatene av undersøkelsen at reglene på toll- og avgiftsområdet er for kompliserte både for avgiftssubjektet og etaten. Dette innebærer følgelig at overholdelse av toll- og avgiftsregler i stor grad blir for ressurskrevende for toll- og avgiftsyter, noe som underbygges av at man ved gjentatte kontroller finner samme type feil. Kombinasjonen av denne kompleksiteten, og toll- og avgiftsetatens mangelfull kompetanse evt. kapasitet til å gjennomføre forutsatte risikoanalyser, truer videre rettssikkerheten i form av like konkurransevilkår slik Riksrevisjonens rapport antyder.

Komiteen understreker at løsningen på problemet ikke nødvendigvis ligger i økte bevilgninger, men en gjennomgang av toll- og avgiftsreglene med sikte på forenklinger for brukerne, samtidig som etatens rutiner for risikoanalyse fullt ut må implementeres. Dette er et forhold hvor ansvaret i første rekke ligger hos etatens ledelse. Komiteen forutsetter at Finansdepartementet følge opp at de relevante toll- og avgiftsreglene gjennomgås og rutinene for risikoanalyse etterleves slik at det fører til en bedre virksomhetskontroll i fremtiden.

Komiteen viser til at Riksrevisjonens rapport avdekker at det er et misforhold mellom kontrollbehov og tilgangen på kontrollressurser. Dette kommer særlig til uttrykk i det største tolldistriktet som tar inn mer enn halvparten av inntekten til toll- og avgiftsetaten. Kontrollaktiviteten i dette tolldistriktet er relativt sett lavest i etaten.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti, viser til at regionaliseringsprosessen som er startet har som intensjon å endre fordelingen av ressurser, og at dette vil forbedre situasjonen for de største tollregionene.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti forutsetter en bedre målretting av ressursinnsatsen slik at også ressurser som frigjøres gjennom regionaliseringsprosessen tilføres de tollregioner hvor risikoen for tap av proveny og økonomisk kriminalitet er størst.

Komiteen viser til Riksrevisjonens syn om at basert på de betydelige beløpene som fastsettes ved selvdeklarasjon, det kompliserte regelverket og den manglende kompetansen i virksomhetene bør revisors særlige aktsomhetsplikt utvides til også å omfatte toll og øvrige avgifter som fastsettes av toll- og avgiftsetaten. Komiteen har merket seg at Toll- og avgiftsdirektoratet vil drøfte dette med Den norske Revisorforening og forutsetter i likhet med Riksrevisjonen at Finansdepartementet følger dette opp idet komiteen ber om tilbakemelding til Stortinget om resultatet av disse drøftelser, herunder Regjeringens konklusjon i sakens anledning.