11.4.1 Post 1 Driftsutgifter

Sammendrag

Skipsregistrene er pålagt ansvaret for registrering av nødvendige opplysninger i CRS (Continous Synopsis Record)-dokumenter på skip som et viktig tiltak for å styrke antiterrorberedskapen. CRS skal gi oppdaterte opplysninger og bakgrunnsdata for disse oppgavene.

Det foreligger bestemmelser fra Den internasjonale sjøfartsorganisasjonen (IMO) om at alle passasjer- og lasteskip over 500 bruttoregistertonn skal ha oppdaterte CRS-dokumenter innen 1. juli 2004. Forsinkelse kan føre til at skip som mangler slike dokumenter kan bli nektet adgang til havner.

Skipsregistrene må etablere opplegg for elektronisk registrering av data og utarbeide CRS- dokumenter for de aktuelle fartøyene (ca. 950 skip) innen den fastsatte fristen. Videre må Skipsregistrene utstede midlertidige nasjonalitetsbevis for skipene. Medregnet konsulentbistand og installasjon av utstyr vil etablering av den elektroniske løsningen komme på ca. 750 000 kroner. De ekstra lønns- og driftskostnader vil beløpe seg til ca. 350 000 kroner i 2004. De nye oppgavene vil kreve i overkant av ett årsverk og årlige driftsutgifter i størrelsesorden ca. 400 000 kroner.

Skipsregistrenes bemanning og bevilgning er bundet opp i løpende ordinær virksomhet som ikke kan reduseres eller forskyves. Etaten må derfor tilføres tilleggsmidler for å ivareta de nye arbeidsoppgavene knyttet til CRS-registrering og utstedelse av nasjonalitetsbevis. Det forutsettes at disse tjenestene skal være gebyrfrie.

På dette grunnlag foreslås det at Skipsregistrenes bevilgning under kap. 908 post 1 økes med 1,1 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag om å øke bevilgningen under kap. 908 post 1 med 1,1 mill. kroner.