2.7 Produktavgift på førstehåndsomsetning av fisk

Sammendrag

Produktavgiften i fiskerinæringen skal dekke forskjellen mellom høy sats og mellomsats for trygdeavgiften, ettersom næringsdrivende i fiskerinæringen i motsetning til næringsdrivende utenfor primærnæringene, ikke er pålagt trygdeavgift med høy sats. I 2004 er forskjellen mellom høy og mellomsats 2,9 prosentenheter av inntekten. Videre skal produktavgiften dekke arbeidsgiveravgift på hyre, en kollektiv medlemspremie til yrkesskadetrygd (0,2 pst. av inntekten), de faktiske utgiftene folketrygden har i forbindelse med frivillig tilleggstrygd for sykepenger, samt utgifter i forbindelse med stønad til arbeidsløse i næringen.

Fiskeridepartementet tilrår i brev av 7. mai 2004 at avgiftssatsen blir økt fra 3,8 pst. til 4,2 pst. fra og med 1. juli 2004. I brevet fra Fiskeridepartementet heter det bl.a.:

"Fiskeridepartementet har innhentet ny mengde- og prisprognose for 2004, oppdaterte opplysninger om innbetalt produktavgift, kostnader knyttet til utbetalt syketrygd og arbeidsledighetstrygd for fiskere.

Den reviderte prognosen for 2004 tilsier at det er grunnlag for å endre avgiftssatsen for produktavgiften for andre halvår 2004 i forhold til tidligere prognoser grunnet vedvarende høye utbetalinger til syketrygd.

(... )

Fiskeridepartementet vil med dette be om at satsen for produktavgiften blir endret til 4,2 % for andre halvår 2004."

Finansdepartementet slutter seg til dette, og legger fram forslag om at avgiftssatsen for produktavgift blir fastsatt til 4,2 pst. med virkning fra og med 1. juli 2004. Det vises til forslag til vedtak om produktavgift til folketrygden for fiskeri-, hval- og selfangstnæringen.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Senterpartiet, slutter seg til Regjeringens forslag, jf. forslag til vedtak XVIII under kapittel 22 Komiteens tilråding.

Komiteens medlem fra Senterpartiet viser til at begrunnelsen fra Fiskeridepartementet for å heve produktavgiften fra 3,8 pst. til 4,2 pst. er prognoser for 2004 som viser høye utbetalinger av syketrygd. Dette medlem finner denne begrunnelsen noe spesiell. Det finnes vel knapt noen andre grupper som opplever at deres trygdeavgift øker, pga. høyere utbetalinger av syketrygd. Dette medlem vil derfor stemme mot forslag til vedtak XXI under kapittel 22 i Komiteens tilråding.

Komiteens medlem fra Kystpartiet viser til Regjeringens forslag om økning i produktavgiften. Dette medlem viser til at anslagene for både fangstmengde og førsteomsetningsprisene varierer kraftig, samtidig som prognosene for utbetalinger av syketrygd er usikre.

Dette medlem vil derfor stemme imot Regjeringens forslag om økning i produktavgift.