5.7.1 Kroningsjubileet 2006 - Nidarosdomen og Erkebispegården

Sammendrag

I St.prp. nr. 1 (2003-2004) ble det varslet at Regjeringen ville komme tilbake med bevilgningsforslag til nybygg på Vestfrontplassen, Nidarosdomen og permanent utstillingsløsning for riksregaliene i Erkebispegården i forbindelse med Revidert statsbudsjett 2004, jf. omtalen under kap. 342 post 1.

5.7.1.1 Ny post 40 Vestfrontplassen, arkeologiske utgravninger m.m., kan overføres

Sammendrag

Vestfrontplassen ved Nidarosdomen fikk ny utforming i første delen av 1990-tallet. Et nytt bygg på nordsiden har vært en del av prosjektet for nyutformingen av Vestfrontplassen, men har så langt ikke blitt realisert. Nybygget er prosjektert som et servicebygg for besøkende til Nidarosdomen.

Kostnadsrammen for bygget er av Statsbygg per januar 2004 beregnet til 55,4 mill. kroner, inkl. usikkerhetsmarginer og utsmykking. Det lagt opp til at utgiftene til selve nybygget, 42,6 mill. kroner finansieres av Opplysningsvesenets fond mot at staten betaler en årlig leie for fondets kapitalinvestering. Det resterende beløpet, 12,8 mill. kroner, som skal dekke utgiftene til riving av eksisterende bygninger på Vestfrontplassen og til arkeologiske utgravninger på tomten, foruten 0,6 mill. kroner til provisorier for publikum under byggeperioden (toaletter mv.), foreslås dekket ved bevilgning over statsbudsjettet. Med riving og arkeologiske utgravinger i 2004, vil bygget kunne stå ferdig til kroningsjubileet i 2006, med forbehold om at de arkeologiske utgravningene ikke forsinker framdriften som følge av særskilte funn. Bevilgningsbehovet på 12,8 mill. kroner fordeler seg med 9,5 mill. kroner i 2004 og 3,3 mill. kroner i 2005.

På denne bakgrunn foreslås det under kap. 342, ny post 40 Vestfrontplassen, arkeologiske utgravninger mv., kan overføres, en bevilgning i 2004 på 9,5 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag om å bevilge 9,5 mill. kroner under kap. 342 (NY) post 40.

5.7.1.2 Ny post 41 Erkebispegården, riks­regaliene, kan overføres, kan nyttes under post 1

Sammendrag

I 2006 er det hundre år siden kroningen av HM Kong Haakon VII og HM Dronning Maud fant sted i Nidaros domkirke.

Riksregaliene ble benyttet under kroningen i 1906. Oppbevaringen og visningen av regaliene har til nå hatt et provisorisk preg. Med bakgrunn i kroningsjubileet, foreslås det at regaliene fra 2006 inngår i en permanent og bredt anlagt riksregalieutstilling i Erkebispegården. Den nye utstillingen i Erkebispegården skal gi regaliene en tilgjengelighet, plassering og formidlingsramme som svarer til regalienes betydning både som symboler på kongeverdigheten og som nasjonale, kulturhistoriske verdigjenstander.

Riksregalieutstillingen, lokalisert i vestfløyen i Erkebispegården, vil ha et samlet areal på godt over 700 kvm. Utover den permanente utstillingen, er publikumsfasiliteter, adkomstarealer og arealer for temporære utstillinger inkludert. Utstillingsprosjektets kostnadsramme, som bl.a. omfatter ombygginger og utbedringer av de aktuelle lokalene i Erkebispegården, er beregnet til 25,5 mill. kroner, inkl. en særskilt jubileumsutstilling i 2006.

Nidaros domkirkes Restaureringsarbeider har utarbeidet et detaljert forprosjekt og vil være ansvarlig for prosjektets gjennomføring. Utgiftene til bl.a. overordnet prosjektledelse vil derfor bli dekket av den ordinære bevilgningen til Nidaros domkirkes Restaureringsarbeider.

Dersom prosjektet skal kunne stå ferdig til kroningsjubileet i 2006 må arbeidet komme i gang i 2004. De samlede utgiftene er beregnet til 25,5 mill. kroner. Av dette beløpet er 2 mill. kroner bevilget i 2003. Det resterende bevilgningsbehovet fordeler seg med 4,5 mill. kroner i 2004, 14,5 mill. kroner i 2005 og 4,5 mill. kroner i 2006. Bevilgningen bør være overførbar. Den bør også kunne nyttes under post 1, bl.a. til dekning av utgifter til lønn til personell som Nidaros domkirkes Restaureringsarbeider har behov for å engasjere.

På denne bakgrunn foreslås det under kap. 342 ny post 41 Erkebispegården, riksregaliene en bevilgning i 2004 på 4,5 mill. kroner. Det foreslås også at posten gis stikkordene "kan overføres" og "kan nyttes under post 1".

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag om å bevilge 4,5 mill. kroner under kap. 342 (ny) post 41, og at posten gis stikkordene "kan overføres" og "kan nyttes under post 1".