Dokument 8:67 2003 - 2004 Forslag fra stortingsrepresentantene Åsa Elvik og Inge Ryan om etablering av et verdiskapingsprogram for fiskerinæringen

Det vises til brev fra komiteen av 6. mai 2004, hvor komiteen ber om Fiskeridepartementets vurdering av forslaget.

Fiskeridepartementet har ingen vesentlige merknader til den situasjonsbeskrivelse som legges til grunn for forslaget om opprettelse av et verdiskapingsprogram for fiskerinæringen. Vi ser også at forslaget har flere elementer som vil kunne bidra positivt til utviklingen av marin sektor.

Situasjonsbeskrivelsen som legges til grunn i forslaget opptar Regjeringen og har vært sentral i arbeidet med Regjeringsutvalget for marin verdiskaping. En rapport fra utvalgets arbeid vil bli sendt på en bred høring nå i sommer. Rapporten og høringsinnspillene vil danne basis for arbeidet med Stortingsmeldingen som er varslet i forbindelse med forslaget i dok. 8:131 (2002-2003), jf:

"Stortinget ber Regjeringa leggje fram ei stortingsmelding om rammevilkåra for fiskeria og dei marine næringane si betydning og utviklingspotensiale når det gjeld auka verdiskaping og busetnad langs kysten."

I denne Stortingsmeldingen vil det være naturlig å behandle problemstillingene som reises i forbindelse med dok. 8:67 forslaget om etablering av et verdiskapingsprogram for fiskerinæringa.

Fiskeridepartementet ønsker også å gjøre oppmerksom på at Innovasjon Norge forvalter ordninger for Fiskeridepartementet i 2004 med relativt sammenfallende formål som beskrevet i Dok.8 forslaget, jf "Marint inno­vasjonsprogram", "Nyskaping, omstilling og kapasitetsutvikling i fiskerinæringen" og "Garanti for driftskreditt i fiskerinæringen". Rammene tilgjengelig for en særskilt satsning på å utvikle høytbetalende produkter basert på marint råstoff i Norge, må imidlertid sies å være moderate sammenlignet med tilsvarende satsninger innenfor landbrukssektoren som det er vist til i forslaget.

Regjeringen har til vurdering Innovasjon Norges sa­tsningsforslag for statsbudsjettet for 2005 hvor det foreslås å slå sammen ordningene Innovasjon Norge forvalter innenfor marin sektor til ett program og øke rammene for dette. Satsningen har navnet "En markedsorientert og sterk marin sektor - verdiskaping og vekst på kysten." Fiskeridepartementet vurderer det derfor ikke som hensiktsmessig å fremme ytterlig et verdiskapingsprogram for fiskerinæringen i statsbudsjettet for 2005, men vil vurdere forslaget i sammenheng med fremleggelse av St prp 1 for 2005.

Det gjøres også oppmerksom på at marin innovasjon er også et av områdene som fremmes i forbindelse med Regjeringens økende fokus på innovasjonspolitikk.

Til slutt ønsker vi å gjøre oppmerksom på at den overordnede politiske målsetningen for fiskerinæringen har vært følgende siden St meld nr 51 (1997-98) "Perspektiver på utvikling av norsk fiskerinæring" ble fremmet for Stortinget.

"Fiskeripolitikken skal legge til rette for en lønnsom utvikling av fiskerinæringen. En bærekraftig ressursforvaltning er en forutsetning for å oppnå dette. Gjennom markedsorientering og økt verdiskaping skal næringen bidra til gode arbeidsplasser og bosetting langs kysten."