Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Gunn Karin Gjul, Anne Helen Rui og Knut Storberget, fra Høyre, lederen Trond Helleland, Linda Cathrine Hofstad og Ingjerd Schou, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen og André Kvakkestad, fra Kristelig Folkeparti, Einar Holstad og Finn Kristian Marthinsen, og fra Sosialistisk Venstreparti, Inga Marte Thorkildsen, viser til det fremlagte forslaget fra representantene Øystein Hedstrøm, Per Roar Bredvold, Ulf Erik Knudsen, Øyvind Korsberg, Thore A. Nistad, Henrik Rød og Lodve Solholm om at skogeiere som utsettes for ekspropriasjon eller ulike verneformer av skogeiendom, tilkjennes erstatning på samme nivå som ved salg av skogeiendommer. Komiteen viser også til Justisdepartementets brev til komiteen, datert 11. oktober 2004. Brevet følger vedlagt denne innstillingen.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Kristelig Folkeparti ser behovet for å reise problemstillingen i forslaget og ønsker å understreke at ekspropriasjon skal skje til full erstatning, jf. Grunnloven § 105. På den annen side er disse medlemmer skeptiske til å gripe inn i domstolenes oppgave ved fastsettelse av kapitaliseringsrenten.

Disse medlemmer er kjent med at Biomangfoldlovutvalget skal utrede en styrking av det juridiske grunnlaget for vernearbeidet etter naturvernloven, herunder også verneformenes restriksjonsnivå sett i forhold til dagens regler om erstatning etter naturvernloven. Disse medlemmer mener det vil være naturlig å se disse spørsmålene i sammenheng når utvalget har fullført sitt arbeid, og foreslår at Dokument nr. 8:74 (2003-2004) vedlegges protokollen.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti ser ingen grunn til å endre nåværende erstatningsregime for skogeiere. Disse medlemmermener dagens erstatningsordninger i stor grad ivaretar hensynet til samfunnet, grunneierne og andre forhold på en riktig måte. Disse medlemmer mener dagens ordninger, deriblant ekspropriasjonserstatningsloven §§ 5 og 6, gir grunnlag for å utmåle ekspropriasjonserstatninger som gir "reell erstatning for grunneierens tap, basert på salgsverdien eller bruksverdien etter grunneierens eget ønske", slik uttrykt i departementets brev datert 11. oktober 2004, og ser for øvrig ingen grunn til å gripe inn i domstolenes oppgave ved fastsettelse av kapitaliseringsrente. Disse medlemmer foreslår at Dokument nr. 8:74 (2003-2004) ikke bifalles.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener det er uakseptabelt at skogeiere må avstå eiendom til staten ved ekspropriasjon og barskogvern, til et erstatningsbeløp som ligger lavere enn markedsprisen ved salg av skog. Når staten legger til grunn en kalkulasjonsrente på 5 pst. ved ekspropriasjon har dette sin bakgrunn i en tid da realrenten var høy. Disse medlemmer er av den oppfattning at når Landbruksdepartementet nå har redusert kapitaliseringsrentefoten til 4 pst. for verdsetting av skog så må det samme nivået legges til grunn der man må avstå skogeiendom ved ekspropriasjon.

Disse medlemmer mener det er en uholdbar situasjon at en grunneier som får en skogeiendom ekspropriert ikke skal få en erstatning som gir muligheter for å kjøpe en tilsvarende eiendom. Dette vil være resultatet dersom det skal opereres med forskjellige kalkulasjonsrenter for ekspropriasjon og annen omsetning av skogeiendom. Disse medlemmer vil fremheve at denne verdiforskjellen medfører at grunneier for erstatningsbeløpet ved ekspropriasjon bare får kjøpt tilbake 80 pst. av det ressursgrunnlaget vedkommende har måttet avgi. Disse medlemmer vil fremheve at konsekvensen av dette er at staten tilegner seg store verdier. Disse medlemmer mener dette er en uholdbar situasjon og fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen fremme de nødvendige forslag innen 1. januar 2005, slik at skogeiere som blir utsatt for ekspropriasjon eller ulike verneformer av skogeiendom, tilkjennes en erstatning på samme nivå som ved verdiberegning i konsesjonssammenheng."