Vurdering av Dokument 8:4 (2004 - 2005) - Forslag fra stortingsrepresentant Jan Simonsen

Jeg viser til brev fra Kommunalkomiteen av 19.10.2004 der Kommunal- og regionaldepartementet bes gi en vurdering av følgende private forslag fra stortingsrepresentanten Jan Simonsen:

  • 1. Stortinget ber Regjeringen opprette lukkede mottaksleirer der samtlige asylsøkere plasseres etter ankomst til Norge, med mindre de kan få sine søknader behandlet umiddelbart ved ankomststedet.

  • 2. Stortinget ber Regjeringen vurdere å innføre en ordning der asylsøkere som beveger seg utenfor mottaksleirene, kontrolleres ved hjelp av elektroniske brikker.

Jeg viser til at representanten også i 1999 og 2002 fremmet forslag om lukkede mottak, henholdsvis i dokument nr. 8:46 (1999 - 2000) og dokument nr. 8:47 (2001 - 2002). Forslaget ble nedstemt begge ganger. Jeg viser også til at Fremskrittspartiets forslag om å etablere lukkede mottak for personer med avslag på asylsøknaden under trontaledebatten i år ble avvist med 102 mot 18 stemmer.

Som i de tidligere forslagene, pekes det i begrunnelsen på at utlendinger som søker om visum til Norge må vente i hjemlandet til søknaden er innvilget før innreise til Norge, mens asylsøkere ikke er underlagt slike regler. Visuminstituttet og asylinstituttet er etter mitt syn ikke sammenlignbare størrelser, da de har ulik intensjon og funksjon. Formålet med asylinstituttet er å gi internasjonal beskyttelse til personer som frykter forfølgelse etter de kriterier som er oppstilt i flyktningkonvensjonen. For å søke om å bli anerkjent som flyktning, må man i henhold til flyktningkonvensjonen ha forlatt hjemlandet. Alternativene er enten å melde seg for FN i et annet land og søke gjenbosetting i et tredjeland (jf. overføringsflyktninger), eller å melde seg for et annet lands myndigheter og søke om asyl der. Utlendingsloven § 17 setter som vilkår for å få innvilget asyl at man er i riket. En innvilget tillatelse vil kunne danne grunnlag for varig opphold i det aktuelle landet. Visum­instituttet regulerer utlendingers mulighet til å komme til Norge for en avgrenset periode, det være seg som turist, for å besøke familie, arbeide, studere osv. Det er en forutsetning at man er selvforsørget, og at man returnerer til hjemlandet etter visumtidens utløp.

Jeg har følgende kommentarer til de konkrete forslagene: