Under Kultur- og kirkedepartementet orienterer Riksrevisjonen om enkelte forhold vedrørende statsrådens forvaltning av statens interesser i Norsk rikskringkasting AS (NRK).

3.1 Norsk rikskringkasting AS (NRK) og regel­verket om offentlige anskaffelser

3.1.1 Sammendrag

NRK er underlagt forskriften om offentlige anskaffelser. Kontrakter som gjelder anskaffelser, utvikling, produksjon eller samproduksjon av programmer og kontrakter om sendetider, er imidlertid unntatt, jf. forskriften § 1-3 første ledd bokstav c. Med bakgrunn i fakturaer fra 2003 har Riksrevisjonen foretatt en begrenset undersøkelse av den del av NRKs kjøp som er underlagt forskriften.

Ut fra lister over fakturaer som oversteg 200 000 kroner eksklusive mva., ba Riksrevisjonen NRK om å få tilsendt et spesifisert utvalg protokoller og tilhørende fakturaer til disse. Det mottatte materialet gjaldt kjøp både over og under terskelverdien på 1,65 mill. kroner som gjaldt i 2003.

Det ble blant annet kontrollert om materialet inneholdt tilfredsstillende dokumentasjon i forhold til de krav regelverket setter når det gjelder protokollføring. Gjennomgangen og analysen av det mottatte materialet viste at NRK har hatt mangelfulle rutiner ved at det for flere av kjøpene ikke er ført tilfredsstillende protokoll. For noen av kjøpene er det ikke ført protokoll i det hele tatt, og for en del andre kjøp er protokollene mangelfulle ved at de ikke inneholder alle de opplysningene som kreves etter regelverket for offentlige anskaffelser. Flere av anskaffelsene gjelder kjøp for betydelige beløp.

I enkelte tilfeller mangler det blant annet opplysninger om forhold som begrunner bruk av konkurranse med forhandling. I flere tilfeller mangler begrunnelse for hvilke leverandører som ble valgt ut til å delta i konkurransen. Ikke for noen av kjøpene inneholder protokollene eller annen mottatt dokumentasjon begrunnelse for valg av tilbud, med angivelse av tilbudets verdi og relative fordeler og egenskaper i forhold til øvrige tilbud.

Riksrevisjonen peker på at NRK årlig bruker betydelige beløp på anskaffelser. Det er derfor viktig at selskapet til enhver tid følger regelverket for offentlige anskaffelser, og gjennom likebehandling og forretningsmessighet sikrer en mest mulig effektiv ressursbruk. Det er også viktig at NRK på en tilfredsstillende måte dokumenterer at selskapet har fulgt regelverket. Riksrevisjonen har merket seg at departementet i sitt svar opplyser at det vil innskjerpe overfor NRK at regelverket for offentlige anskaffelser må følges.

3.1.2 Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at NRK ikke følger det offentlige anskaffelsesregelverket på vesentlige punkter. Komiteen forutsetter at departementet retter opp forholdene.