Innstilling fra Stortingets presidentskap om å nedsette en særskilt komité som skal avgi innstilling til Stortinget om St. meld. nr. 17 (2004-2005) om makt og demokrati

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 141 (2004-2005)
  • Dato: 17.03.2005
  • Utgiver: Stortingets presidentskap
  • Sidetall: 1

Innhold

Til Stortinget

Presidentskapet har mottatt brev av 4. mars 2005 fra Senterpartiets, Venstres og Kystpartiets stortingsgrupper. De tre gruppene anmoder om at det blir oppnevnt en spesialkomité etter forretningsordenen § 14 første ledd til å behandle St.meld. nr. 17 (2004-2005), og at samtlige partier på Stortinget blir representert i komiteen.

§ 14 første ledd bestemmer:

"Finner Stortinget eller avdelingene det nødvendig, kan det unntaksvis nedsette særskilte komiteer til å behandle en enkelt sak eller saker av et bestemt slag. Oppnevning til slike særskilte komiteer foretas av valgkomiteen, ...."

Presidentskapet finner at anmodningen om å oppnevne en spesialkomité bør imøtekommes.

Oppnevningen av medlemmene skal foretas av valgkomiteen. Spesialkomiteen skal konstituere seg selv ved å velge leder og første og annen nestleder.

Presidentskapets flertall, alle unntatt Inge Lønning, finner at spesialkomiteeen bør sammensettes av de 10 medlemmene av kontroll- og konstitusjonskomiteen, og at den i tillegg får et medlem fra hver av de tre partigruppene som ikke er representert i denne komiteen.

Presidentskapets mindretall Inge Lønning finner det ikke riktig å begrense valgkomiteens frihet ved oppnevningen av spesialkomiteen på annen måte enn ved å uttrykke en forutsetning om at alle partigrupper skal være representert.

Presidentskapet viser til ovenstående og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Med hjemmel i § 14 i Stortingets forretningsorden nedsetter Stortinget en særskilt komité som skal avgi innstilling til Stortinget om St.meld. nr. 17 (2004-2005) om makt og demokrati. Komiteen oppnevnes av valgkomiteen.

Oslo, i Stortingets presidentskap, den 17. mars 2005

Jørgen Kosmo

Inge Lønning

Lodve Solholm

Ågot Valle

Odd Holten

Berit Brørby