2. Bakgrunn

Presidentskapet ga 17. juni 2004 administrasjonen i oppdrag å foreslå mulige tiltak, herunder eventuelle endringer i FO, for å få en mer rasjonell flyt i saksbehandlingen i komiteene i Stortinget/avdelingene. Bakgrunnen for vedtaket var erfaringene fra saksavviklingen i siste del av vårsesjonen. Selv om bedre planlegging har gitt en mer strukturert saksavvikling i Stortinget de senere årene, er det fortsatt slik at arbeidsmengden fordeler seg ujevnt over året, og at en stor andel av sakene behandles de siste ukene i sesjonen. Dette legger uønskede begrensninger på debattene, og kan utad gi inntrykk av en mer presset behandlingsprosess i Stortinget enn det som faktisk er tilfellet. Det fremmes i innstillingen her forslag om endringer i FO knyttet til arbeidsordningskomiteen og komiteenes arbeid som tar sikte på å effektivisere saksavviklingen i Stortinget.

Presidentskapet vedtok videre hhv. 2. og 9. desember 2004 å nedsette to utvalg som har vurdert Stortingets komitéstruktur og spørreinstituttet i Stortinget. Rapportene fra utvalgene er trykket som hhv. Dokument nr. 22 (2004-2005) og Dokument nr. 7 (2004-2005), og er grunnlag for de endringsforslag som fremmes om disse forholdene i innstillingen her.

Stortinget har for øvrig lagt om sine distribusjonsrutiner slik at elektronisk publisering i økende grad har erstattet omdeling av trykte eksemplarer av stortingsdokumentene. Omleggingen gjør det ønskelig å justere ordlyden i enkelte bestemmelser i FO.