Innstilling fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om pensjonar frå statskassa

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 215 (2004-2005)
  • Kildedok: St.prp. nr. 52 (2004–2005)
  • Dato: 30.05.2005
  • Utgiver: Familie-, kultur- og administrasjonskomiteen
  • Sidetall: 1

Til Stortinget

Sammendrag

I samsvar med § 75 bokstav i) i Grunnlova, legg departementet med dette fram for Stortinget ei liste over dei pensjonane som gjeld mellombels, og som ikkje blei reviderte av det førre Stortinget.

Heile summen av pensjonar som blei utbetalt i 2004, var på 15 167 000 kroner. Det er løyvd 16 800 000 kroner på kap. 1541 post 1 Pensjonar frå statskassa, på statsbudsjettet for 2005.

For enkjer/enkjemenn gjeld pensjonen så lenge dei er ugifte.

Departementet nemner særskilt pensjonsrettar i Statens Pensjonskasse i karanteneperiode, "retningslinjer for karantene og saksforbud for embets- og tjenestemenn ved overgang til ny stilling", med verknad frå 15. februar 2005.

Departementet tek sikte på å endre lov om Statens Pensjonskasse slik at ein for framtida vil kunne godskrive karantenetida med heimel i lov. Då skal tidlegare arbeidsgjevar dekkje pensjonskostnadene i karantenetida tilsvarande vanleg medlemskap i Statens Pensjonskasse.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Eirin Faldet, Trond Giske og Torny Pedersen, fra Høyre, Afshan Rafiq, lederen Sonja Irene Sjøli og Olemic Thommessen, fra Fremskrittspartiet, Ulf Erik Knudsen og Karin S. Woldseth, fra Sosialistisk Venstreparti, Magnar Lund Bergo og May Hansen, fra Kristelig Folkeparti, Oddny Omdal og Ola T. Lånke, og fra Senterpartiet, Eli Sollied Øveraas, viser til den framlagte St.prp. nr. 52 (2004-2005) om pensjonar frå statskassa.

Komiteenvil bemerke at Stortinget har vedtatt både karantene og saksforbud for embets- og tjenestemenn ved overgang til ny stilling, og bruk av karantene for politisk ledelse i departementene ved overgang til stilling utenfor staten.

Komiteenviser til vedtakene som sier at det kan pålegges karantene i særlige tilfeller ved overgang til stillinger utenfor statsforvaltningen i inntil 6 måneder.

Komiteenmener det er riktig at arbeidstakerne opptjener pensjon i karantenetiden, og at tidligere arbeidsgiver dekker pensjonskostnadene i karantenetiden tilsvarende vanlig medlemskap i Statens Pensjonskasse.

Komiteen slutter seg til den framlagte St.prp. nr. 52 (2004-2005) om pensjonar frå statskassa.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget gir samtykke til at det blir gitt pensjoner fra statskassa i samsvar med fremlagt forslag i St.prp. nr. 52 (2004-2005).

Oslo, i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, den 30. mai 2005

Sonja Irene Sjøli

leder

Torny Pedersen

ordfører