Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om forbud mot tannfyllingsmaterialet amalgam samt å opprette et adekvat behandlingstilbud for personer med kvikksølvrelaterte sykdommer. Kompetanseheving på fakultetene og anskaffelse av beskyttelsesutstyr på tannlegekontorer bør inngå i opplegget."

Som bakgrunn for forslaget framholder forslagsstillerne at Miljøverndepartementets "Handlingsplan for å redusere utslipp av kvikksølv" bl.a. vurderer forbud mot kvikksølv i alle produkter og reduksjon av kvikksølvutslipp i alle faser fra industriutslipp til avfallshåndtering. Det påpekes at dette er i tråd med at FNs miljøprogram UNEP har fastslått at kvikksølv globalt har forårsaket en rekke dokumenterte negative effekter på helse og miljø. Det vises videre til svenske utredninger som lister opp flere helseskadelige forhold som kan forårsakes av amalgambruk, og som slår fast at det er ingen områder hvor amalgam ikke kan erstattes med andre materialer. Det vises også til forskning i USA som særlig peker på helseskadene som kvikksølv kan forårsake på fostre og barn.

Forslagsstillerne mener at totalforbud mot bruk av amalgam er den mest effektive måten å redusere utslipp av kvikksølv på og dermed få til en reduksjon av miljø- og helserisiki forbundet med bruk av dette materialet.

Det framholdes at omfattende dokumentasjon synes å vise at mennesker som sanerer sine amalgamfyllinger og skifter til plast/kompositt eller porselen, oppnår en 70-80 prosent bedring av sin helsetilstand, og at det finnes gode alternativer til amalgam selv om det fortsatt må forskes på å gjøre de alternative materialene enda bedre og tryggere å bruke.

Forslagsstillerne mener det er viktig at det blir igangsatt tiltak som kan forhindre ytterligere helse- og miljøskader, samtidig som allerede oppståtte skader blir tatt hånd om og behandlet på forsvarlig måte.