13.7.1 Post 50 (Ny) Dekning av rentekrav EVL-fondet

Sammendrag

Etter- og videreutdanningsfondet i landbruket (EVL-fondet) ble opprettet i forbindelse med jordbruksoppgjøret 1990, jf. St.prp. nr. 112 (1989-1990) med bakgrunn i avviklingen av driftskredittlagene og driftskredittlagenes fond. Ved opprettelsen ble det forutsatt at fondet skulle tilføres avkastning av kapitalen.

Statens landbruksbank (SLB) hadde regnskapsansvaret for fondet frem til banken ble avviklet som egen institusjon 1. januar 2000. I den perioden sto fondet som innlån i SLB og ble forrentet likt med gjennomsnittet av statens innlån. Renteinntektene ble bokført i statsregnskapet. Ved overføring av oppgaver og ressurser fra SLB til tidligere Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND) skulle fondet overføres til staten ved Statens kornforretning (senere Statens landbruksforvaltning). Dette ble ikke gjort før i juli 2001 på grunn av bl.a. problemer knyttet til avslutningsregnskapet for SLB. I juli 2001 ble fondskapitalen overført til rentebærende konto i Norges Bank.

Landbruks- og matdepartementet har lagt til grunn at midlene i EVL-fondet ikke er rene statsmidler, og at fondet skal tilføres renter. Dette er også tilfellet i dag, hvor fondet står på rentebærende konto i Norges Bank. Konsekvensen av at ingen ble gitt ansvar for å tilføre fondet renter for 2000 og 2001 er at statskassen har hatt en rentefordel som skulle tilfalt fondet.

Det foreslås på denne bakgrunn at det bevilges 4,4 mill. kroner til å dekke manglende renteinntekter i EVL-fondet i 2000 og 2001.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

13.7.2 Post 70 Tilskudd til beredskap i kornsektoren

Sammendrag

På posten er det fra 2004 til 2005 overført om lag 1,5 mill. kroner. På bakgrunn av dette foreslås det at bevilgningen reduseres med 1,0 mill. kroner. Midlene vil gå til inndekning av IKT-oppgradering i forbindelse med overføringen av administrasjonen av jordskifterettene fra Landbruks- og matdepartementet til Domstoladministrasjonen, jf. omtale under kap. 1145 Jordskifterettene.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

13.7.3 Post 73 Tilskudd til erstatninger m.m. ved tiltak mot dyre- og plantesykdommer

Sammendrag

Forskrift om erstatning etter offentlige pålegg og restriksjoner i plante- og husdyrproduksjonen ligger til grunn for utbetaling fra posten.

For 2005 vil forskriften utløse økte utgifter som følge av funn av hvit potetcystenematode (PCN) på seks bruk i Nord-Trøndelag i 2004.

Det er også ventet økte utgifter knyttet til gentesting i forbindelse med skrapesjuke. De økte utgiftene skyldes at brukerne fra 2005 kan søke om erstatning for slike utgifter.

Utbetaling av erstatning som følge av pålagt nedfôring mv. på grunn av radioaktivitet i 2004 er skjøvet til utbetaling i 2005 fordi fylkene ikke fikk utbetalt alt før årsskiftet. Det tas her høyde for at hoveddelen av tilskudd for 2005 også utbetales i 2005.

Det foreslås med bakgrunn i oppdaterte prognoser på posten en økning på 8,5 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

13.7.4 Post 75 Tilskudd til matkorn

Sammendrag

Bevilgningen til tilskudd til matkorn, som er en teknisk tilbakeføring av tollinntektene i perioden 1. april 2003 - 31. mars 2004, ble ved en inkurie satt for høyt i budsjettet for 2005. Posten foreslås derfor redusert med 45,82 mill. kroner til 67,3 mill. kroner for å rette opp feilbudsjetteringen.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.