14.12 Kap. 5618 Aksjer i Posten Norge AS

14.12.1 Post 80 Utbytte

Sammendrag

Vedtatt budsjett for 2005 er på 466,4 mill. kroner. Dette var basert på et antatt årsresultat etter skatt på 630 mill. kroner. I 2004 ble årsresultatet etter skatt for Posten Norge AS 819 mill. kroner. For å finne rom for nødvendige tilleggsbevilgninger på andre områder, foreslår Regjeringen å øke utbyttet med 50 mill. kroner, til 516,4 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, Senterpartietog Kystpartiet, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet viser til at Regjeringen foreslår å øke utbytte fra Posten Norge AS med ytterligere 50 mill. kroner. Disse medlemmer viser til at ved Stortingets behandling av siste eierskapsmelding ble det lagt opp til et utbytte på 30 pst. med de samme vilkår som andre statsaksjeselskap. Med ytterligere 50 mill. kroner i utbytte vil utbytteprosenten fra Posten Norge AS være over 70 pst. Disse medlemmer viser til at Arbeiderpartiet i sitt budsjett for 2005 reduserte utbyttet fra Posten Norge AS med 126 mill. kroner. Disse medlemmer mener at utbyttet fra Posten Norge AS for fremtiden må tas ut slik det er beskrevet i eierskapsmeldingen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at utbyttet foreslås økt med bakgrunn i behovet for midler til andre tilleggsbevilgninger i statsbudsjettet for 2005. Disse medlemmer vil vise til at økninger av utbytte fra statlige aksjeselskap bør skje en gang i året basert på styrets vurderinger av selskapets situasjon, og ikke på Regjeringens behov for midler i statsbudsjettet, og vil derfor gå imot Regjeringens forslag.

Medlemene i komiteen frå Senterpartiet og Kystpartiet viser til at det fram til no, har det vore ei felles forståing av at Posten skal tilby likeverdige tenester i hele landet, til same pris. Posten har hatt eit klart samfunnsansvar og har gjennom konsesjon fastsett av Samferdselsdepartementet, vore pålagt å tilby likeverdige tenester til alle deler av landet. Desse medlemene er oppteken av at dei samfunnspålagde oppgåvene må vidareførast og i åra som kjem, og er difor oppteken av å gi Posten Noreg AS økonomiske rammer slik at det ikkje berre vert dei økonomisk lønsame tenester som vert oppretthaldne.

Desse medlemene vil difor gå imot å auke utbyttet med 50 mill. kroner.