15.12 Andre tekstforslag og merknader frem­kommet under komiteens behandling

15.12.1 Norsk Kulturarv

Komiteen anmoder Miljøverndepartementet om å vurdere den økonomiske situasjon for Norsk Kulturarv og tilbake med dette i forbindelse med statsbudsjettet for 2006. Komiteen peker i den forbindelse på at organisasjonen gjør et viktig arbeid med stor og verdifull frivillig innsats.

15.12.2 Erstatningsordning for tap av sau

Komiteens medlem fra Senterpartiet viser til at Senterpartiet gikk inn for å videreføre dagens erstatningsordning for tap av sau og rein grunnet rovvilt ved behandling av Rovviltmeldinga, jf. Innst. S. nr. 174 (2003-2004).

Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Kystpartiet mener at det bør være et best mulig samsvar mellom påførte tap og den erstatningen dyreeieren mottar. Det betyr at ordningen med å utbetale erstatning også for tap og skader som ikke kan dokumenteres, men bare sannsynliggjøres, må opprettholdes. Det er behov for å opprettholde det skjønnsmessige systemet inntil det er funnet bedre metoder for dokumentasjon av reelle tap.

Disse medlemmer viser til at tapene av beitedyr flere steder har blitt så høye at saueholdere har sett seg nødt til å legge om eller legge ned drifta. Disse medlemmer mener det er uholdbart at enkeltpersoner må bære store omkostninger knytta til økte rovviltbestander, og mener erstatningene må økes for driftenheter der saueholdet må oppgis.

15.12.3 Om grunneiers situasjon

Komiteens medlem fra Kystpartiet mener verneinteressene i samarbeid med de siste regjeringer har umyndiggjort grunneierne med sin verneiver.

Dette medlem mener at Norge er i en stadig utvikling. Mange av grunneierne i områder som nå blir vernet føler seg blir umyndiggjort.

Det er enorme areal som er blitt vernet. Nå skryter Regjeringen av at de gjør en fantastisk jobb ved å øke det vernede arealet her i landet med 50 pst.

Dette medlem etterlyser omsorgen for bygdefolk og grunneiere i den tonen man bruker i Miljøverndepartementet.

Dette medlem har fått henvendelser fra landsende til landsende. Vi blir vernet i hjel, er omkvedet. Det ser ikke ut til at Regjeringen tar hensyn til bygdefolket, kystfolket og grunneierne som føler seg umyndiggjort av et viltvoksende byråkrati - som hver gang de møter motstand, henviser til stortingsflertallet.

Dette medlem er bekymret over holdningene til motstandere av eiendomsretten i denne saken. Det som binder dem er deres mangel på respekt for grunneierne i distriktene.

Dette medlem mener at den store verneiveren har fratatt grunneierne enorme milliardverdier gjennom verning og fredning. Denne politikken frarøver grunneierne over hele landet eiendomsretten og forvaltningsretten over sine eiendommer og formuer. Det er en politikk som ikke er i samsvar med eiendomsretten, som er en av de viktigste rettighetene nordmenn har nedfelt i Grunnloven. Dette medlem frykter at verneiveren vil føre til gjengroing, forfall, avfolkning, og frustrasjon blant bygdefolk og grunneiere, misnøye, og avvikling av næringsvirksomhet. Dette medlem mener denne utviklingen kan ha hindret næringsutvikling for flere milliarder kroner. Den har og den hemmer fortsatt utviklingen i Norge.