7.12 Kap. 574 Økonomisk oppgjør ved endringer i ansvaret for barnevern, familievern og rusomsorg

7.12.1 Post 60 Tilskudd til sletting av gjeld

Sammendrag

Det foreslås en bevilgning på 2,7 mill. kroner.

Forslaget er knyttet til investeringsutgifter ved påbyggingen av rusinstitusjonene Vestmo og Veksthuset. Møre og Romsdal fylkeskommune la til grunn at disse investeringsutgiftene skulle inngå i det økonomiske oppgjøret med Helse Midt-Norge i forbindelse med rusreformen. Etter en nærmere vurdering har Kommunal- og regionaldepartementet kommet til at utgiftene skulle vært ført i fylkeskommunens regnskap i 2003, og dermed vært omfattet av gjeldssletteordningen. Den foreslåtte bevilgningen vil sette fylkeskommunen i stand til å slette gjelden på de nevnte institusjonene.

Tilskudd til gjeldsslette vil redusere behovet for inntekter til å dekke rentekostnader knyttet til gjelden. Det vises til nærmere omtale under kap. 572 post 60.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

7.12.2 Endring av romertallsvedtak

Sammendrag

Ved behandlingen av St.prp. nr. 1 (2004-2005) fikk Kommunal- og regionaldepartementet fullmakt til å utbetale inntil 150 mill. kroner i 2005 som forskudd på rammetilskudd til kommuner for 2006.

Det er behov for at fullmakten utvides med 50 mill. kroner, slik at Kommunal- og regionaldepartementet får fullmakt til å utbetale inntil 200 mill. kroner i 2005. Utbetalte forskudd vil bli tilbakebetalt i 2006, jf. forslag til romertallsvedtak.

Behovet for å utvide forskuddsfullmakten er knyttet til omleggingen til symmetrisk inntektsutjevning og tilbakeføring av en andel av selskapsskatten til kommunene som ble vedtatt ved behandlingen av St.meld. nr. 5 (2004-2005) Tilbakeføring av selskapsskatt til kommunene og omlegging av inntektsutjevningen. Disse endringene kan føre til at kommuner med høye skatteinntekter får et høyere trekk i rammetilskuddet fra 2005. Som følge av dette er det mulighet for at enkelte kommuner kan få et negativt rammetilskudd totalt sett for 2005. Blir kommunens rammetilskudd negativt for 2005, avregnes dette mot utbetaling av rammetilskudd i 2006. Et negativt rammetilskudd for 2005 betraktes i statsregnskapet som forskudd på rammetilskudd for 2006 som belastes post 90 Forskudd på rammetilskudd til kommuner.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag, og viser til forslag til vedtak IV under kapittel 21 Komiteens tilråding.