Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Haakon Blankenborg, lederen Thorbjørn Jagland, Jens Stoltenberg og Gunhild Øyangen, fra Høyre, Julie Christiansen, Inge Lønning, Oddvard Nilsen og Finn Martin Vallersnes, fra Fremskrittspartiet, Morten Høglund og Christopher Stensaker, fra Sosialistisk Venstreparti, Kristin Halvorsen og Bjørn Jacobsen, fra Kristelig Folkeparti, Sigmund Kroslid og Lars Rise, og fra Senterpartiet, Åslaug Haga, mener FN spiller en helt sentral rolle for internasjonal fred og sikkerhet, og at Norge fortsatt bør ha et meget sterkt engasjement i FN.
FN feirer i 2005 60 år samtidig med at Norge markerer hundreårsjubileum for unionsoppløsningen. Utenriksministeren sa i sin redegjørelse for Stortinget 15. februar i år at hundreårsmarkeringen skal bli brukt til å synliggjøre Norge og forbedre vårt omdømme internasjonalt. Komiteen mener det er viktig å bringe det globale perspektivet inn i Norges markering av selvstendighet og unionsoppløsning. Komiteen mener man i den sammenheng bør markere Norges sterke FN- engasjement, og vårt ønske om å styrke FN på den internasjonale arena.
Komiteen viser til den brede respekten i Norge for flagget som symbol for nasjonale fest- og høytidsdager. Ved å flagge på spesielle dager og ellers la flaggstangen stå tom, tilkjennegir man at flaggdagene er særlige, nasjonale markeringer. Det har også vært god oppslutning fra private om flagging på de tradisjonelle flaggdagene. Komiteen viser til at vi i dag har 16 offisielle, påbudte flaggdager (nyttårsdagen, samefolkets dag, 1. mai, 8. mai, 17. mai, 7. juni, olsokdagen, stortingsvalgdagen, kongehusets flaggdager, 1. påskedag, 1. pinsedag og 1. juledag).
Komiteen mener det er mange gode formål som kunne vært markert ved å gjøre dagen til offisiell flaggdag. Komiteen er av den oppfatning at å gjøre FN-dagen 24. oktober til offisiell flaggdag, ville vært en god symbolsk måte å markere Norges FN- engasjement på.
Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Sosialistisk Venstreparti,mener likevel at faste, påbudte offisielle flaggdager i Norge fortsatt bør være begrenset til nasjonale og religiøse høytidsdager, og til kongehusets fødselsdager. Flertallet viser også til brev fra utenriksministeren 7. juni 2005, vedlagt, der det opplyses at Flaggforskriften av 21. oktober 1927 er under revisjon.Flertallet støtter Utenriksdepartementets vurdering om at det vil være prematurt å innføre en ny fast flaggdag før dette revisjonsarbeidet er fullført.
Komiteen ber om at det i revisjonsarbeidet vurderes å innføre FN-dagen som offisiell flaggdag.
Komiteen er tilfreds med at Utenriksdepartementet vil vurdere å anbefale statlige virksomheter særskilt flagging 24. oktober i år som en markering av at FN feirer 60 år i 2005. Etter komiteens syn vil Norge med dette kunne markere FNs 60-årsjubileum på en verdig og symbolsk måte.
Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti viser til den viktige rollen FN spiller i verdenssamfunnet som tilsier at Norge markerer dette ved å gjøre FN-dagen til offisiell flaggdag fra og med 2005.