Innstilling fra finanskomiteen om samtykke til å sette i kraft en skatteavtale med tilhørende protokoll mellom Norge og Grønland, underskrevet i Oslo 4. august 2005

Til Stortinget

Sammendrag

Den 4. august 2005 blei det i Oslo underskrive ein avtale med tilhøyrande protokoll med formål å hindre dobbel skattlegging og å førebyggje unndraging av skattar av inntekter og formue mellom Noreg og Grønland (heretter kalla "avtalen"). Samtykke til underskriving blei gitt i kgl. res. av 17. juni 2005.

Avtalen vil tre i kraft på den dagen da begge landa har gitt kvarandre melding om at nødvendige skritt er tekne for at avtalen kan tre i kraft. Avtalen vil få verknad for skattar av inntekt som vedkjem det kalenderåret som følgjer etter det året avtalen trer i kraft, og for skattar av formue som blir ilikna det andre året etter det året då avtalen trer i kraft.

Grønland er ikkje med i den nordiske skatteavtalen, men har bilaterale skatteavtaler med Danmark, Færøyane og Island. Grønland er med i den nordiske avtalen om bistand i skattesaker.

Avtalen byggjer i store trekk på mønsteret for tosidige avtaler som er utarbeidd av OECD. Avtalen inneheld likevel nokre avvik frå dette mønsteret. Mellom anna har avtalen reglar om verksemd og arbeid utanfor kysten, tilsvarande slike som finst i dei fleste skatteavtalene som Noreg har inngått dei seinare åra.

Avtalen er inngått på norsk og grønlandsk. Begge tekstane er gyldige på like fot. Den norske teksten følgjer som vedlegg.

Det vises til kapittel 3 i proposisjonen for ein nærmare omtale av avtalen.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Marianne Aasen Agdestein, Kari Henriksen, Torgeir Micaelsen, Reidar Sandal, lederen Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og Eirin Kristin Sund, fra Fremskrittspartiet, Gjermund Hagesæter, Ulf Leirstein, Jørund Rytman og Christian Tybring-Gjedde, fra Høyre, Svein Flåtten, Peter Skovholt Gitmark og Jan Tore Sanner, fra Sosialistisk Venstreparti, Magnar Lund Bergo og Heikki Holmås, fra Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, og fra Venstre, Lars Sponheim, slutter seg til det i St.prp. nr. 78 (2004-2005) fremsatte forslag til vedtak om at det gis samtykke til å sette i kraft skatteavtalen.

Komiteens tilråding

Komiteen viser til proposisjonen og det som står foran og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Stortinget samtykker i å sette i kraft en skatteavtale mellom Norge og Grønland, underskrevet i Oslo 4. august 2005.

Oslo, i finanskomiteen, den 22. november 2005

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen

leder

Gjermund Hagesæter

ordfører