Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om endring på statsbudsjettet for 2005 under kap. 1427 Direktoratet for naturforvaltning post 30 Statlige erverv, båndlegging av friluftsområder

Til Stortinget

Sammendrag

Regjeringen foreslår i proposisjonen at staten erverver en eiendom i Schiøtts vei 8 på Bygdøy i Oslo kommune slik at den kan sikres til friareal for allmennheten.

Eiendommen Schiøtts vei 8 er naboeiendom til det offentlige friområdet på Huk. Eiendommen består av 2 bruksnummer og er på til sammen 4,3 daa. Eiendommen er bebygd, det vil senere bli tatt standpunkt til hva bebyggelsen på eiendommen skal brukes til.

Miljøverndepartementet foreslår å øke bevilgningen for 2005 på kap. 1427 post 30 Statlige erverv, båndlegging av friluftsområder, kan overføres, med kr 31 000 000. Dette dekker kjøpesum og omkostninger. Regjeringen vil komme tilbake til spørsmålet om inndekning i forbindelse med nysalderingsproposisjonen.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Asmund Kristoffersen, Khalid Mahmood, Eva M. Nielsen, Tore Nordtun, Torny Pedersen og Terje Aasland, fra Fremskrittspartiet, Torbjørn Andersen, Tord Lien og Ketil Solvik-Olsen, fra Høyre, Børge Brende og Ivar Kristiansen, fra Sosialistisk Venstreparti, Heidi Sørensen, fra Kristelig Folkeparti, Line Henriette Holten Hjemdal, fra Senterpartiet, Ola Borten Moe og fra Venstre, lederen Gunnar Kvassheim, viser til at friluftsliv er en kilde til livskvalitet, rekreasjon og bedre helse, og at allemannsretten er den viktigste bærebjelken for at alle skal ha muligheten til å utøve et aktivt friluftsliv. Komiteen viser videre til at en stor del av strandsonen ikke er tilgjengelig for allmennheten, og at offentlig tilgjengelige strandområder er et knapphetsgode. Spesielt er dette en utfordring langs Oslofjorden og Sørlandet.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til at for å sikre allmennheten reelle muligheter til bruk er det viktig at eiendommer som er godt egnet til friluftlivsformål, kjøpes av det offentlige. Flertallet vil vise til at det ikke er tilstrekkelig å stanse nedbyggingen av strandsonen, men at den i noen tilfeller også må reverseres.

Flertallet støtter derfor Regjeringens forslag til kjøp av eiendommen Schiøtts vei på Bygdøy i Oslo.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstrehar merket seg at Regjeringen foreslår å bruke et betydelig beløp - 30 mill. kroner - på å kjøpe 90 meter strandlinje på Bygdøy. Disse medlemmer mener gevinsten i form av økt offentlig tilgang på friluftsområder ved dette ervervet ikke står i forhold til den prisen som er avtalt for eiendommen.

Disse medlemmer vil bevare allemannsretten, og mener det er viktig å sikre allmennheten tilgang til strandsonen. Det må imidlertid være et forhold mellom den pris man betaler for eiendommen og den verdi ervervet medfører for allmennhetens tilgang til strandområder, målt mot alternative oppkjøp. Disse medlemmer viser til at regjeringen Bondevik II foretok en rekke oppkjøp av verdifulle friluftsområder som har bedret allmennhetens tilgang. Dette gjaldt både i strandsonen og i andre verdifulle friluftsområder. Felles for dem alle var at de ga et langt bedre forhold mellom hva som ble betalt for eiendommene og den gevinst ervervet medførte i form av økt tilgjengelighet for allmennheten til naturområder. Disse medlemmer mener at disponeringen av offentlige midler til oppkjøp av friluftsområder må gjøres etter faglige vurderinger i departementet, og ikke som et tilfeldig impulskjøp uten noen faglig begrunnelse eller noe annet faglig bakgrunnsarbeid, slik regjeringspartiene har gjort når det gjelder Schiøtts vei 8.

Disse medlemmer har merket seg at miljøvernministeren i svar til komiteen 16. november 2005 bekrefter at Direktoratet for naturforvaltning ikke hadde foretatt noen faglig vurdering av eiendommen før regjeringspartiene foreslo at staten ervervet eiendommen. Disse medlemmer har videre merket seg at Miljøverndepartementet ikke har gjort noen vurderinger av vedlikeholdsbehovet for bygningsmassen på eiendommen eller eventuelt øvrige økonomiske forpliktelser. Disse medlemmer peker også på at staten allerede eier strandsoner i Oslofjorden, områder som kan opparbeides og tilrettelegges til en lavere kostnad enn dette kjøpet, og som vil kunne legge til rette langt større arealer for allmennheten.

Disse medlemmer går derfor imot det foreslåtte ervervet av Schiøtts vei 8 på Bygdøy i Oslo, og ber i stedet Regjeringen på faglig grunnlag bruke det foreslåtte beløpet til å erverve eiendommer som kan bedre allmennhetens tilgang til strandsonen eller andre verdifulle friluftsområder i pressområder, og som vil gi bedre samsvar mellom dette formålet og det bevilgede beløpet.

Dersom kjøpet blir gjennomført, vil disse medlemmer, i tråd med argumentasjonen til Regjeringen i denne saken, oppfordre Regjeringen til å selge den delen av eiendommen som ikke er å regne som strandsone.

Disse medlemmer fremmer derfor følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen avstå fra å erverve Sc­hiøtts vei 8 i Oslo, og i stedet bruke den foreslåtte tilleggsbevilgningen for 2005 på kap. 1427 post 30 Statlige erverv, båndlegging av friluftsområder på 31 mill. kroner til erverv av eiendommer som ut fra en faglig vurdering gir en større gevinst i form av bedre tilgang for allmennheten til naturområder i pressområder enn det et oppkjøp av denne eiendommen vil gi."

Forslag fra mindretall

Forslag fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre:

Stortinget ber Regjeringen avstå fra å erverve Sc­hiøtts vei 8 i Oslo, og i stedet bruke den foreslåtte tilleggsbevilgningen for 2005 på kap. 1427 post 30 Statlige erverv, båndlegging av friluftsområder på 31 mill. kroner til erverv av eiendommer som ut fra en faglig vurdering gir en større gevinst i form av bedre tilgang for allmennheten til naturområder i pressområder enn det et oppkjøp av denne eiendommen vil gi.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

I statsbudsjettet for 2005 under kap. 1427 Direktoratet for naturforvaltning post 30 Statlige erverv, båndlegging av friluftsområder, gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

1427

30

Statlig erverv, båndlegging av friluftsområder, kan overføres, forhøyes med …

31 000 000

Oslo, i energi- og miljøkomiteen, den 5. desember 2005

Gunnar Kvassheim

leder

Heidi Sørensen

ordfører