Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 103/2005 av 8. juli 2005 om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning (EF) nr. 460/2004 om opprettelse av Det europeiske byrå for nett- og informasjonssikkerhet (ENISA)

Til Stortinget

Sammendrag

I proposisjonen foreslås at Stortinget gjør vedtak om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 103/2005 av 8. juli 2005 om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning (EF) nr. 460/2004 om opprettelse av Det europeiske byrå for nettverks- og informasjonssikkerhet (ENISA).

Hovedformålet med rettsakten er å styrke Fellesskapets, medlemsstatenes og dermed også næringslivets evne til å forebygge, håndtere og løse problemer knyttet til nett- og informasjonssikkerhet.

Stadig flere funksjoner i samfunnet bygger på elektroniske systemer, og sikkerhet i disse systemene har dermed blitt et stadig viktigere samfunnsspørsmål. Dette gjelder ikke minst de økonomiske og samfunnsmessige konsekvensene ved brudd i eller bortfall av systemene.

ENISA har blant annet til oppgave å samle informasjon, analysere og fremme risikovurderingstiltak. For Norge vil ENISA være en ny arena for innflytelse på nett- og informasjonssikkerhetsarbeidet i Europa.

Gjennomføring av EØS-komiteens beslutning nødvendiggjør ikke lov- eller forskriftsendring. Byrået har kun en rådgivende funksjon overfor Kommisjonen, medlemsstatene og EØS/EFTA-statene. Byrået kan ikke fatte bindende vedtak i forhold til EØS/EFTA-statene.

Beslutningen i EØS-komiteen er tatt med forbehold om Stortingets samtykke i samsvar med Grunnloven § 26 annet ledd.

Den norske deltakelsen i ENISA forutsetter årlige finansielle bidrag. For Norge vil dette utgjøre ca. 1 158 600 kroner for 2005 og ca. 1 363 000 kroner for 2006.

Utenrikskomiteen melder i brev av 7. desember 2006 ingen merknader til utkast til innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Eirin Faldet, Svein Gjelseth, Irene Johansen, Torstein Rudihagen, Tor-Arne Strøm og Truls Wickholm, fra Fremskrittspartiet, Bård Hoksrud, lederen Per Sandberg og Arne Sortevik, fra Høyre, Øyvind Halleraker og Trond Helleland, fra Sosialistisk Venstreparti, Hallgeir H. Langeland, fra Kristelig Folkeparti, Jan Sahl, fra Senterpartiet, Oddbjørn Vatne, og fra Venstre, Borghild Tenden, ser positivt på opprettelsen av og norsk deltakelse i det europeiske byrå for nett- og informasjonssikkerhet (ENISA).

Komiteen har merket seg at ENISA skal bidra til å styrke EUs, medlemsstatenes og dermed også næringslivets evne til å forebygge, håndtere og løse problemer knyttet til nett- og informasjonssikkerhet. Stadig flere funksjoner i samfunnet bygger på elektroniske systemer, og sikkerhet i disse systemene har blitt et stadig viktigere samfunnsspørsmål. Oppgavene ENISA skal utføre, inngår i det beredskapsarbeid som Sårbarhetsutvalget NOU (2000:24) og Nærings- og handelsdepartementets rapport "Samfunnets sårbarhet som følge av avhengighet til IT" så sterkt har understreket.

Komiteen har merket seg at byrået skal fremme et samarbeid mellom aktører fra offentlig og privat sektor. Komiteen vil understreke viktigheten av å involvere næringslivet i dette arbeidet.

Komiteens tilråding

Komiteen har ellers ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget samtykker til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 103/2005 av 8. juli 2005 om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning (EF) nr. 460/2004 om opprettelse av Det europeiske byrå for nett- og informasjonssikkerhet (ENISA).

Oslo, i transport- og kommunikasjonskomiteen, den 8. desember 2005

Per Sandberg

leder

Trond Helleland

ordfører