Resultatet av kontrollen med forvaltningen av statens interesser i selskaper m.m. (selskapskontrollen)

Sammendrag

Riksrevisjonen har kontrollert forvaltningen av statens interesser i selskaper m.m. (selskapskontrollen) for 2004. Kontrollen er utført i samsvar med lov og instruks og Riksrevisjonens standarder og retningslinjer for kontrollarbeidet.

Riksrevisjonens kontroll i 2004 har omfattet 43 heleide aksjeselskaper, 36 deleide aksjeselskaper, 5 regionale helseforetak, 5 statsforetak, 6 selskaper organisert ved særskilt lov og 26 studentsamskipnader. Som en del av kontrollen har Riksrevisjonen gått igjennom to salgsprosesser under Nærings- og handelsdepartementet og én under Olje- og energidepartementet. Riksrevisjonen har også gjennomgått avvikling og oppløsning av ett selskap under Utdannings- og forsk­ningsdepartementet.

For 2004 har Riksrevisjonen funnet grunnlag for merknader til statsrådens forvaltning av statens interesser under følgende departementer: Helse- og omsorgsdepartementet, Kultur- og kirkedepartementet, Samferdselsdepartementet og Utdannings- og forsknings-departementet.

Merknadene til Helse- og omsorgsdepartementets forvaltning av statens interesser i de regionale helsefore­takene i 2004 er knyttet til: måloppnåelse og rapportering, psykisk helsevern, manglende etterlevelse av regelverket for offentlige anskaffelser, avtaler med private virksomheter, bierverv for ansatte i helseforetak og uklarheter vedrørende økonomiske forhold.

For de øvrige departementene er merknadene knyttet til: styring og oppfølging av Hundreårsmarkeringen AS, praktiseringen av regelverket for offentlige anskaffelser i Posten AS, styring og oppfølging av underliggende institusjoners eierutøvelse og mang­lende regnskapsavleggelse ved Studentsamskipnaden i Hedmark.

I de heleide aksjeselskapene, regionale helseforetakene og statsforetakene som hadde positiv egenkapital, var denne i 2004 til sammen på 120 767 mill. kroner. Tre av de heleide selskapene hadde negativ egenkapital på til sammen på 25 mill. kroner. Statens aksje- og innskuddskapital i de heleide aksjeselskapene, regionale helseforetakene og statsforetakene var til sammen på 48 623 mill. kroner. Høyest egenkapital og innskuddskapital hadde Statkraft SF med henholdsvis 36 839 mill. kroner og 29 250 mill. kroner.

I de deleide aksjeselskapene hvor Riksrevisjonen har selskapskontroll, utgjorde statens andel av aksjekapitalen 13 566 mill. kroner i 2004. Telenor ASA med 5 668 mill. kroner (54,0 pst. av aksjene) og Statoil ASA med 4 133 mill. kroner (76,3 pst. av aksjene) var de største.

Komiteens merknader

Komiteen viser til at Riksrevisjonens kontroll med forvaltningen av statens interesser i selskaper m.m. har omfattet kontroll av 43 heleide aksjeselskaper, 36 deleide aksjeselskaper, 5 regionale helseforetak, 5 statsforetak, 6 selskaper organisert ved særskilt lov og 26 studentsamskipnader. Riksrevisjonen har hatt merknader til statsrådenes forvaltning under fire departementer; Helse- og omsorgsdepartementet, Kultur- og kirkedepartementet, Samferdselsdepartementet og Utdannings- og forskningsdepartementet.

Komiteen registrerer at Riksrevisjonens merknader omfatter flere ulike typer forhold og viser til sine merknader under kapitlene for de fire departementene.