Innstilling fra justiskomiteen om tilleggsbevilgning på statsbudsjettet for 2006 i forbindelse med nye undersøkelser av fiskefartøyet "Westerns" forlis 6. februar 1981

Til Stortinget

Sammendrag

Fiskefartøyet "Western" forliste på vei fra Lovund til Myken i Nordland 6. februar 1981. Forliset ble gransket av den faste undersøkelseskommisjonen for visse ulykker innen fiskeflåten som konkluderte med at "Western" hadde forlist som følge av kantring grunnet dårlig stabilitet i kombinasjon med vanskelige bølgeforhold, og at fartøyet deretter hadde sunket i løpet av kort tid.

Stortinget ved kontroll- og konstitusjonskomiteen ba i brev av oktober 2004 justisministeren vurdere spørsmålet om ny gransking av forliset av "Western", med utgangspunkt i henvendelse fra pårørende til omkomne og materiale de har fremskaffet. For å sikre en grundig vurdering av saken ble Den faste undersøkelseskommisjonen for visse ulykker innen fiskeflåten bedt om å gjennomgå og vurdere det foreliggende materiale med henblikk på å se om det var grunnlag for å gjenoppta undersøkelsene omkring forliset. Kommisjonen konkluderte i april 2005 med at den usikkerhet som er til stede, tilsier at nye undersøkelser bør vurderes iverksatt.

Etter en vurdering av de uavklarte spørsmål som er knyttet til forliset, den mulighet som synes å foreligge for å kunne innhente ytterligere faktisk informasjon og av hensyn til de pårørende, foreslås det å oppnevne en ny undersøkelseskommisjon som skal foreta de nødvendige undersøkelser for å bringe på det rene årsaken til ulykken.

Utgiftene til en gransking som dette er vanskelig å anslå. I lys av tidligere erfaringer kan det på noe usikkert grunnlag anslås at utgiftene kan bli inntil ca. 7 mill. kroner.

Justisdepartementet foreslår at de anslåtte merutgiftene forbundet med kommisjonens arbeid dekkes over kap. 461 Særskilte ulykkeskommisjoner post 1 Driftsutgifter. Av praktiske årsaker foreslås hele beløpet bevilget i 2006, og at post 1 Driftsutgifter får stikkordet kan overføres.

Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med forslag om inndekking i forbindelse med fremleggelsen av Revidert nasjonalbudsjett for 2006.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Anne Marit Bjørnflaten, Thomas Breen, Ingrid Heggø og Hilde Magnusson Lydvo, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen, Solveig Horne og Thore A. Nistad, fra Høyre, Elisabeth Aspaker og André Oktay Dahl, og fra Sosialistisk Venstreparti, Olav Gunnar Ballo, er fornøyd med at det bevilges midler til undersøkelseskommisjonen slik at saken kan undersøkes på nytt og få en endelig avklaring. Komiteen viser til at de etterlatte har bedt om at saken tas opp igjen, og komiteen er enig med de etterlatte i at saken skal tas opp på nytt slik at den kan bli best mulig belyst og saken kan avsluttes på en verdig måte.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

I statsbudsjettet for 2006 gjøres følgende endringer:

Kap.

Post

Formål

Kroner

Utgifter:

461

Særskilte ulykkeskommisjoner

1

Driftsutgifter, kan overføres, forhøyes med

7 000 000

fra kr 0 til kr 7 000 000

Oslo, i justiskomiteen, den 25. april 2006

Anne Marit Bjørnflaten

leder

Thore A. Nistad

ordfører