Vedlegg: Brev til energi- og miljøkomiteen fra Olje-og energidepartementet v/statsråden, datert 24.april 2006

Dokument nr. 8:52 (2005-2006) om en handlingsplan for å hindre en forsyningskrise i Trøndelag og Møre og Romsdal

Det vises til Energi- og miljøkomiteen oversendelse av Dokument nr. 8:52 (2005-2006), Forslag fra stortingsrepresentantene Børge Brende, Ivar Kristiansen og Petter Løvik om en handlingsplan for å hindre forsyningskrise i kraftforsyningen til Trøndelag og Møre- og Romsdal. Representantene fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen om å fremme en handlingsplan med konkrete tiltak for å avverge en forsyningskrise i kraftforsyningen til Trøndelag og Møre og Romsdal, og legge denne fram for Stortinget i vårsesjonen 2006."

Regjeringen presenterte hovedtrekkene i sin energipolitiske handlingsplan i Soria Moria-erklæringen. Som det går frem av erklæringen er det et overordnet mål å legge til rette for sikker og effektiv energiforsyning med akseptable priser til husholdninger og industri.

Regjeringen har siden den tiltrådte gitt høy prioritet til arbeidet med å redusere sårbarheten i den norske kraftforsyningen, og har spesiell fokus på situasjonen i Midt-Norge. Jeg viser i denne sammenheng også til mitt svar til Dokument nr. 8:59 (2005-2006) om en energipolitisk handlingsplan som sikrer kraftforsyningen på kort og lang sikt i alle deler av Norge. Jeg har også i flere andre henvendelser til Stortinget gjort rede for hvordan energimyndighetene følger opp kraftsituasjonen i Midt-Norge.

Situasjonen i Midt-Norge er spesiell. Området har hatt en svært rask forbruksvekst knyttet til industriutviklingen, blant annet gjennom utvidelsen på Hydro aluminium Sunndalsøra. Ut fra dette er Midt-Norge i dag det området i Norge som har størst utfordringer i forhold til forsyningssikkerheten for strøm. Det vil bli ytterligere en betydelig vekst i området i årene framover blant annet knyttet til Ormen Lange utbyggingen. Midt-Norge har derfor behov for mer kraftproduksjon og økt overføringskapasitet i de nærmeste årene.

Regjeringen har stor oppmerksomhet på produksjonsmulighetene for ny elektrisk energi i området. Det kan også være betydelige muligheter for å effektivisere bruken av elektrisitet.

Statnett har en viktig rolle i arbeidet som nå gjøres. Som systemansvarlig nettselskap har Statnett ansvar for å sikre momentan balanse mellom forbruk og produksjon og gjennomføre investeringer i sentralnettet etter samfunnsøkonomiske kriterier. Statnett foretar nå flere større nettinvesteringer i området knyttet til utvidelsen på Sunndalsøra og Ormen Lange utbyggingen. Det er også innført en redusert innmatingstariff for nye produksjonsanlegg i området.

Statnett er også i ferd med å forberede og gjennomføre nye investeringsprosjekter i regionen. Statnetts analyser av situasjonen i området viser at nytten av nettforsterkninger vil være stor. Det vil også være betydelige nettmessige besparelser knyttet til etablering av ny produksjon i regionen.

Energimyndighetene arbeider videre med analyser av situasjonen i Midt- Norge, med fokus på mulige tiltak. Jeg vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte med vurderinger av hvordan kraftforsyningen i dette området kan sikres.