Innstilling fra utenrikskomiteen om samtykke til inngåelse av overenskomst av 20. februar 2006 mellom Norge og Danmark sammen med Grønlands landsstyre om avgrensning av kontinentalsokkelen og fiskerisonene i området mellom Grønland og Svalbard

Til Stortinget

Sammendrag

Overenskomst mellom Norge på den ene side og Danmark sammen med Grønlands landsstyre på den annen side om avgrensning av kontinentalsokkelen og fiskerisonene i området mellom Grønland og Svalbard ble undertegnet i København 20. februar 2006. Fra norsk side ble undertegningen foretatt av utenriksministeren.

Overenskomsten fastsetter en grenselinje som avklarer hvor langt henholdsvis norsk og dansk/grønlandsk jurisdiksjon strekker seg i havområdet som ligger innenfor 200 nautiske mil fra både Svalbards og Grønlands kystlinjer. Den bygger på havrettens regler om maritim avgrensning og fastsetter en grenselinje basert på midtlinjeprinsippet.

Ettersom overenskomsten anses for å være av særlig viktighet, er Stortingets samtykke til inngåelse nødvendig i medhold av Grunnloven § 26 andre ledd.

Et avtrykk av overenskomsten på norsk med kart i illustrasjonsøyemed følger som trykt vedlegg til proposisjonen.

Norge og Danmark har tidligere inngått følgende avgrensningsavtaler: Overenskomst av 8. desember 1965 om avgrensningen av kontinentalsokkelen mellom Norge og Danmark (gjelder for Nordsjøen), overenskomst av 15. juni 1979 om avgrensning av kontinentalsokkelen i området mellom Norge og Færøyene og om grensen mellom fiskerisonen ved Færøyene og den norske økonomiske sone, samt overenskomst av 18. desember 1995 om avgrensning av kontinentalsokkelen i området mellom Jan Mayen og Grønland og om grensen mellom fiskerisonene i området, med tilhørende Tilleggsprotokoll av 11. november 1997. 1995-overenskomsten var et resultat av avgjørelse ved Den internasjonale domstol i Haag i 1993, jf. St.meld. nr. 15 (1993-1994).

Fra tidligere er fiskerisamarbeidet mellom partene for angjeldende område regulert ved avtale av 9. juni 1992 mellom Norge og Grønland/Danmark om gjensidige fiskeriforbindelser.

Det har lenge vært et siktemål å avklare avgrensningen av kontinentalsokkelen og sonene i området mellom Svalbard og Grønland. Grunnlinjene langs kysten på begge sider danner grunnlaget for drøftelsene om fastsettelsen av en grenselinje. Oppdaterte grunnlinjer ble fastsatt for Svalbard i 2001, og for Grønland i 2004.

Overenskomsten kom i stand etter forhåndskonsultasjoner og deretter to forhandlingsmøter med representanter for danske og grønlandske myndigheter, ett i Danmark 16. desember 2005 og ett i Norge 16. januar 2006. Fra norsk side ble forhandlingene ledet av Utenriksdepartementet. I tillegg deltok representanter for Statens kartverk. De sistnevnte har bidratt med de nødvendige tekniske beregninger og utarbeidet felles utredninger sammen med den danske Kort- og Matrikelstyrelsen.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Olav Akselsen, Vidar Bjørnstad, Marit Nybakk, Hill-Marta Solberg og Anette Trettebergstuen, fra Fremskrittspartiet, Morten Høglund, Siv Jensen og Øyvind Vaksdal, fra Høyre, Erna Solberg og Finn Martin Vallersnes, fra Sosialistisk Venstreparti, Ågot Valle, fra Kristelig Folkeparti, Jon Lilletun, fra Senterpartiet, Alf Ivar Samuelsen, og fra Venstre, Anne Margrethe Larsen, viser til at overenskomsten mellom Norge på den ene side og Danmark sammen med Grønlands landsstyre på den annen side om avgrensning av kontinentalsokkelen og fiskerisonene i området mellom Grønland og Svalbard ble undertegnet i København 20. februar 2006.

Komiteen merker seg at overenskomsten fastsetter en grenselinje som avklarer henholdsvis norsk og dansk/grønlandsk jurisdiksjon i havområdet. Komiteen merker seg videre at overenskomsten bygger på en grenselinje basert på midtlinjeprinsippet, med mindre justeringer, blant annet knyttet til den danske øya Tobias Ø. Komiteen viser videre til at overenskomsten bygger på havrettens regler om maritim avgrensning, som er bindende for både Norge og Danmark.

Komiteen merker seg at fiskerisamarbeidet i området er regulert gjennom avtale av 9. juni 1992 mellom Norge og Grønland/Danmark om gjensidige fiskeriforbindelser.

Komiteen viser ellers til overenskomstens ulike artikler, referert i stortingsproposisjonen.

Komiteen ser det som grunnleggende positivt at en overenskomst for området er kommet på plass, ettersom det i lengre tid har vært et politisk mål å få avklart avgrensningen i området mellom Svalbard og Grønland. Komiteen deler oppfatningen om at overenskomsten stadfester det gode naboforholdet mellom Norge og Danmark/Grønland.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Stortinget samtykker i inngåelse av overenskomst av 20. februar 2006 mellom Norge og Danmark sammen med Grønlands landsstyre om avgrensning av kontinentalsokkelen og fiskerisonene i området mellom Grønland og Svalbard.

Oslo, i utenrikskomiteen, den 24. mai 2006

Olav Akselsen

leder

Hill-Marta Solberg

ordfører