Vurdering av Dokument nr. 8:64 (2005-2006) - Forslag fra stortingsrepresentantene Torbjørn Hansen, Jan Tore Sanner, Petter Løvik og Bent Høie om regler som sikrer konkurranse på like vilkår mellom offentlige og private virksomheter

Departementet viser til brev av 6. april 2006 fra Stortingets næringskomité vedlagt Dok. 8-forslag fra stortingsrepresentantene Torbjørn Hansen, Jan Tore Sanner, Petter Løvik og Bent Høie om regler som sikrer konkurranse på like vilkår mellom offentlige og private virksomheter. Representantene fremmer forslag om at Stortinget skal be Regjeringen foreslå regler som sikrer like konkurransevilkår i tråd med anbefalingene i rapporten "På like vilkår? En analyse av konkurranse mellom offentlige og private foretak", utarbeidet på oppdrag fra Konkurransetilsynet og daværende Moderniseringsdepartementet.

Departementet vurderer for tiden hvordan rapporten "På like vilkår?" mest hensiktsmessig kan følges opp. I "På like vilkår?" forslås det generelle regler for å angripe problemene. Dette er regler som generelt regulerer offentlig virksomhet som opererer i konkurranseutsatte markeder uavhengig av hvilken sektor det dreier seg om. En annen mulig oppfølging er å gjøre en sektorvis gjennomgang for å identifisere mulige problemer i enkeltsektorer og tilpasse virkemidlene etter hva som er hensiktsmessig i den enkelte sektor. I enkelte sektorer kan det tenkes at reglene som forslås passer dårlig for å angripe problemene og at de kan ha uheldige sidevirkninger. I noen sektorer kan det for eksempel tenkes at bruk av eier- og instruksjonsmyndigheten passer bedre enn lovregulering.

Reglene som anbefales i "På like vilkår?" er anbefalt med et utgangspunkt i samfunnsøkonomisk effektivitet. Før det foreslås tiltak, bør imidlertid disse vurderes i et bredere samfunnsmessig perspektiv. Blant annet bør tiltakene vurderes i forhold til kommunenes frihet til å organisere virksomheten på den måten som er mest hensiktsmessig og hvilke konsekvenser tiltakene har for arbeidstakernes situasjon og rettigheter.

Departementets vurdering er derfor at det ikke er hensiktsmessig å foreslå regler i tråd med anbefalingene i "På like vilkår?" nå, uten å vurdere disse i en bredere sammenheng og uten at aktuelle alternativer vurderes.