Innstilling fra finanskomiteen om samtykke til å sette i kraft en protokoll til endring av skatteavtalen mellom Norge og Østerrike av 28. november 1995, undertegnet i Wien den 14. november 2005

Til Stortinget

Sammendrag

Den 14. november 2005 ble det i Wien undertegnet en protokoll til endring av skatteavtalen mellom Norge og Østerrike. Samtykke til undertegning ble gitt ved kongelig resolusjon av 11. mars 2005. Til protokollen hører det en tilleggsprotokoll som utgjør en integrert del av protokollen.

Protokollen trer i kraft den første dagen i den tredje måneden som følger etter datoen da begge stater har gitt hverandre beskjed om at de nødvendige konstitusjonelle skritt er tatt for at protokollen kan tre i kraft.

Protokollen får virkning for skatter av inntekt vedrørende det første inntektsåret som følger etter det året den trer i kraft.

Den viktigste endringen av den gjeldende overenskomsten er bestemmelsen i protokollen om utbytte. Dessuten er bestemmelsene om utveksling av opplysninger endret. Videre inneholder protokollen endringer i den gjeldende overenskomstens bestemmelse om skattleggingen av gevinst ved salg av aksjer, samt enkelte endringer av mindre betydning. Det vises til omtalen av de enkelte bestemmelser i proposisjonen.

Protokollen er inngått på engelsk, norsk og tysk. Som vedlegg til proposisjonen følger den engelske og den norske teksten. Hvis det oppstår fortolkningsforskjeller ved anvendelsen av de ulike tekstene, skal den engelske teksten gå foran.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Marianne Aasen Agdestein, Rolf Terje Klungland, Torgeir Micaelsen, Reidar Sandal, lederen Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og Eirin Kristin Sund, fra Fremskrittspartiet, Gjermund Hagesæter, Ulf Leirstein, Jørund Rytman og Christian Tybring-Gjedde, fra Høyre, Svein Flåtten, Peter Skovholt Gitmark og Jan Tore Sanner, fra Sosialistisk Venstreparti, Magnar Lund Bergo og Heikki Holmås, fra Kristelig Folkeparti, Aud Kvalbein, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, og fra Venstre, Lars Sponheim, slutter seg til Regjeringens forslag til vedtak om å sette i kraft en protokoll til skatteavtalen av 28. november 1995 mellom Kongeriket Norge og Republikken Østerrike med formål å hindre dobbeltbeskatning og forebygge skatteunndragelse med hensyn til skatter av inntekt og av formue, undertegnet i Wien den 14. november 2005.

Komiteens tilråding

Komiteen viser til proposisjonen og det som står foran, og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Stortinget samtykker i å sette i kraft en protokoll til skatteavtalen av 28. november 1995 mellom Kongeriket Norge og Republikken Østerrike med formål å hindre dobbeltbeskatning og forebygge skatteunndragelse med hensyn til skatter av inntekt og av formue, undertegnet i Wien den 14. november 2005.

Oslo, i finanskomiteen, den 30. mai 2006

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen

leder

Gjermund Hagesæter

ordfører