Innstilling fra finanskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Hans Olav Syversen og May-Helen Molvær Grimstad om å fjerne dokumentavgift når samboere med felles barn selger bolig til hverandre

Til Stortinget

Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om at samboere som har felles barn, fritas for dokumentavgift for bolig når de selger til hverandre."

Det vises til dokumentet for nærmere redegjørelse for bakgrunnen for forslaget.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Marianne Aasen Agdestein, Rolf Terje Klungland, Torgeir Micaelsen, Reidar Sandal, lederen Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og Eirin Kristin Sund, fra Fremskrittspartiet, Gjermund Hagesæter, Ulf Leirstein, Jørund Rytman og Christian Tybring-Gjedde, fra Høyre, Svein Flåtten, Peter Skovholt Gitmark og Jan Tore Sanner, fra Sosialistisk Venstreparti, Magnar Lund Bergo og Heikki Holmås, fra Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, og fra Venstre, Lars Sponheim, viser til at forslaget har vært oversendt finansminister Kristin Halvorsen for uttalelse. Hennes svarbrev av 4. mai 2006 er vedlagt.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til brevet fra finansministeren hvor hun blant annet skriver at forslaget ikke tar stilling til andre grupper slik som samboere som har barn hver for seg eller samboere som ikke har barn, men likevel lever i ekteskapslignende forhold. Finansministeren viser videre til at samboere ikke er en klart definert gruppe slik som ektefeller, og at et fritak dermed vil kunne medføre dokumentasjons- og avgrensningsproblemer. Flertallet ser likevel behovet for å utrede dette nærmere og ber derfor om at Regjeringen vurderer muligheter for å likestille samboere med ektefeller med hensyn til dokumentavgift ved samlivsbrudd i forbindelse med statsbudsjettet for 2007.

Flertallet fremmer følgende forslag:

"Dokument nr. 8:65 (2005-2006) - forslag fra representantene Hans Olav Syvertsen og May-Helen Molvær Grimstad om å fjerne dokumentavgiften når samboere med felles barn selger bolig til hverandre - vedlegges protokollen."

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til at forslaget i dokumentet gjelder samboere med felles barn. Det er viktig at barna blir ivaretatt på en god måte når foreldrene skiller lag, uavhengig av hvilken samlivsform foreldrene har valgt. Mange foreldre får en vanskeligere økonomi etter et samlivsbrudd. Samtidig vil stabilitet og det å slippe å flytte være viktig for mange barn som opplever samlivsbrudd hos foreldrene. Disse medlemmer mener derfor det er viktig å få endret regelverket, slik at også samboende med felles barn i likhet med ektefeller slipper å betale dokumentavgift når de selger bolig til hverandre.

Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om at samboere som har felles barn, fritas for dokumentavgift for bolig når de selger til hverandre."

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener at dokumentavgiften er en usosial avgift som rammer familier ulikt. Disse medlemmer viser til at Fremskrittspartiet i sitt alternative statsbudsjett for 2006 foreslo en reduksjon av dokumentavgiften uten å få flertall for dette. Disse medlemmer mener at dokumentavgiften fungerer som en slags "flytteskatt" som "straffer" familier som blant annet av arbeidsmessige årsaker flytter. Disse medlemmer antar at tinglysingsgebyret gir store nok inntekter for staten til å dekke utgiftene tinglysing av fast eiendom utgjør, og at dokumentavgiften på litt sikt derfor bør fjernes for alle.

Disse medlemmer fremmer derfor følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen, i forbindelse med statsbudsjettet for 2007, fremme forslag om at dokumentavgiften blir redusert for alle, og at Regjeringen legger frem en tidsplan for en fullstendig avvikling av dokumentavgiften."

Forslag fra mindretall

Forslag fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre:

Forslag 1

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om at samboere som har felles barn, fritas for dokumentavgift for bolig når de selger til hverandre.

Forslag fra Fremskrittspartiet:

Forslag 2

Stortinget ber Regjeringen, i forbindelse med statsbudsjettet for 2007, fremme forslag om at dokumentavgiften blir redusert for alle, og at Regjeringen legger frem en tidsplan for en fullstendig avvikling av dokumentavgiften.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument nr. 8:65 (2005-2006) - forslag fra stortingsrepresentantene Hans Olav Syversen og May-Helen Molvær Grimstad om å fjerne dokumentavgift når samboere med felles barn selger bolig til hverandre - vedlegges protokollen.

Oslo, i finanskomiteen, den 7. juni 2006

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen

leder

Torgeir Micaelsen

ordfører