Presidentskapets merknader

Presidentskapet viser til vedlagte innstilling fra Stortingets lønnskommisjon, og foreslår at Stortinget samtykker i at de årlige godtgjørelsene til stortingsrepresentantene og regjeringens medlemmer fastsettes i samsvar med lønnskommisjonen beslutning.

Presidentskapet viser for øvrig til at det etter samråd med gruppelederne vil legge opp til at det på nyåret settes ned et utvalg som skal gjennomgå stortingsrepresentantenes pensjonsordning. Utvalgets arbeid skal foregå parallelt med Stortingets behandling av St. meld. nr. 5 (2006-2007) - Om opptjening og uttak av alderspensjon i folketrygden, og arbeidet med offentlige tjenestepensjoner som nå pågår i Regjeringen.

Presidentskapets medlem Olav Gunnar Ballo viser til at den foreslåtte lønnsøkningen for stortingsrepresentantene er på 3,9 pst., som er sammenfallende med den alminnelige lønnsutviklingen i samfunnet. Det vises til dette medlems forslag under behandlingen av lønnskommisjonens forslag i 2005, der dette medlem la til grunn den alminnelige lønnsutviklingen i samfunnet, og ikke en lønnsutvikling utover denne. Med bakgrunn i at dette er ivaretatt i lønnskommisjonens forslag i år, støtter dette medlem det framlagte forslaget.

Dette medlem viser til tidligere behandlinger av endringer i pensjonsordningene til stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer, der Sosialistisk Venstreparti har fremmet forslag om at disse pensjonene bør samsvare med vanlige pensjonsregler. I det videre arbeidet med stortingsrepresentantenes og regjeringsmedlemmenes pensjoner vil Sosialistisk Venstreparti legge denne premissen til grunn.